У Туреччині розробили асфальт який не покривається льодом

Самостійно позбавить себе від обледеніння.

Цього можна уникнути. Фото: nr2.com.ua

Класичні способи боротьби з льодом на дорогах за допомогою солі та піску малоефективні: сіль і пісок швидко змітаються з поверхні проїжджаючими машинами. Не допоможуть ці методи і в умовах сильних снігопадів. Команда дослідників з Туреччини запропонувала свій варіант вирішення цієї проблеми, повідомляють Патріоти України з посиланням на Новый Регион.

Турецькі вчені з Університету Коч розробили особливий багатошаровий асфальт, що містить в собі особливий компонент - сіль калію. Він виступає на поверхню дороги поступово, руйнуючи лід. Тим самим була вирішена проблема з традиційним нанесенням солі на поверхню проїжджої частини. Асфальт самостійно буде позбавляти себе від обмерзання, а коли автомобільні колеса зітруть верхній шар дороги, назовні виступить наступний шар сольового компонента. Ще один компонент, що входить до складу асфальту, це бутадієн-стірольний каучук, який також буде перешкоджати виникненню крижаної плівки на дорозі.

Єдиним недоліком захищеної від льоду дороги є її недружелюбність до автомобілів. Сіль калію, як і будь-яка інша сіль, здатна привести до корозії автомобільного кузова.

Науковці опублікували результати двомісячних тестів нового асфальту в умовах утворення крижаної кірки, а також ретельно вивчили зносостійкість нового дорожнього покриття. Тепер їм ще належить досліджувати його вплив на металеві частини автомобілів. Очікується, що такий асфальт вперше ляже на дороги Туреччини протягом кількох найближчих років.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...