У ВМС повідомили, чому американські "Айленди" досі не передані на баланс України

Проблема виникла через необхідність проведення ремонту катерів, при чому американська сторона наполягає, щоб це відбулося безпосередньо на території США.

Катер класу "Айленд". Фото: opk.com.ua.

У ВМСУ виникла проблема з отриманням двох катерів берегової охорони класу «Айленд» (Island), які США мають намір передати Україні в межах американської військової допомоги. Про це інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомило джерело в Міноборони України, передають Патріоти України.

Зокрема, за словами співбесідника агентства, проблема виникла через необхідність проведення ремонту катерів, при чому американська сторона наполягає, щоб це відбулося безпосередньо на території США.

Довідка: Патрульні катери класу «Айленд» (англ. “Island” – Острів) – це клас швидкохідних патрульних катерів для Берегової охорони США, призначений для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій.

Катери класу «Айленд» (“Island”) були побудовані верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 в кількості 49 одиниць.

Тактико-технічні характиристики: мають водотоннажність (в залежності від серії А/В/С) нормальна – 136/138/137 т, повна – 165/155/153 т, довжина 33,53 м (110 футів) сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двохвальна дизельна енергетична установка для серій А і В – 2 × Paxman Valenta 16-PR 200-M потужністю 5,280 к.с. (3,940 кВт) та для серії С – 2 × Caterpillar 3516 DITA потужністю 5,596 к.с. (4,17 МВт) + 2 дизель-генератори Caterpillar 3304T (135 к.с.) для всіх серій. Загальна потужність 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз (54,6 км/г). Екіпаж складає 16 – 18 осіб в т.ч. 2-3 офіцери, автономність п’ять діб. Катери оснащені РЛС AN/SPS-73, моторним човном RHI. Штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Mod 0 Bushmaster і двох 12,7-мм кулеметів М2НВ.

«Міноборони України не має можливості сплатити 10 млн доларів за ремонт двох катерів, які не знаходяться у бойовому складі ВМСУ – це не дозволяє зробити українське законодавство», — пояснив «ОПК» представник військового відомства. Для розв’язання проблеми, що виникла, потрібно домовитися із американською стороною щодо умовної передачі катерів Україні – на папері, щоб у подальшому українська сторона змогла вирішити питання ремонту цих катерів, — вважає співрозмовник.

Раніше фахівці ВМСУ зазначали, що для потреб ВМС України необхідно не менше трьох десятків катерів, здатних вести морські операції в прибережній зоні.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...