Помісна церква з'явиться в Україні, але не так швидко, як заявляв президент - Atlantic Council

В Україні УПЦ КП має значно більше прихожан, ніж УПЦ МП. Тому в цьому вимірі українська церква має перевагу.

Ілюстрація:persha.kr.ua

Слова українського президента Петра Порошенка про визнання української помісної церкви після Дня хрещення Київської Русі, який відзначається 28 липня, можуть виявитися поспішною обіцянкою. Він зробив цей прогноз після того, як український парламент підтримав звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефальний статус об'єднання УПЦ Київського патріархату і УАПЦ. Про це пише науковий співробітник-нерезидент Atlantic Council Джеймс Койл, додаючи, що Порошенко проте не розкрив подробиці діалогу з вселенським патріархом, передають Патріоти України з посиланням на ZN.UA.

Койл зазначає, що під час офіційного візиту в Стамбул 17 квітня Порошенко зустрівся з патріархом Варфоломієм. Вони кілька годин розмовляли за зачиненими дверима, а потім український президент оголосив, що "Україна близька до власної об'єднаної православної церкви, як ніколи раніше". Українські націоналісти намагалися відродити автокефальну церкву з 1992 року, коли патріарх Філарет вийшов з Московського патріархату і заснував свою конгрегацію - УПЦ Київського патріархату. Москва засудила його, відлучила і наклала на нього анафему. Але для націоналістів це питання політичне, а не теологічне.

"Єдність - це наша головна зброя в боротьбі проти російської агресії. Питання виходить за межі церковного. Йдеться про те, щоб отримати нарешті незалежність від Москви", - сказав Порошенко в парламенті. Він вказав на те, що Кремль користується Московським патріархатом "як ключовим інструментом впливу в Україні". Його думки розділяє архієпископ Євстратій Зоря, який зазначив, що відмінності зовсім не у вірі. "Москва користується впливом в Україні через церкву як інструментом гібридної війни проти України", - зазначив священик.

Автор зазначає, що в Україні УПЦ КП має значно більше прихожан, ніж УПЦ МП. Тому в цьому вимірі українська церква має перевагу. Однак, як і слід було очікувати, Московська церква надає жорсткий опір визнанню незалежності від неї Києва. В конфесії оголосили, що Москва анексувала київську метрополію в 1686 році. А значить українські священнослужителі підкоряються Москві, а не Константинополю. І вселенський патріарх Варфоломій не має повноважень надавати Україні незалежний статус. Архієпископ Євстратій Зоря відкидає ці твердження.

Він вказує на те, що анексія 1686 року відбулася із застосуванням сили. А це вже порушує канонічні закони. Він також нагадав, що вселенський патріарх передав томос про автокефалію православним церквам в Естонії в 1996 році, в Болгарії в 1998 році, Чехії та Словаччини в 2014 році. Тому Константинополь, очевидно, може самостійно приймати подібні рішення.

"Те, що відбувається серед різних православних громад, заслуговує на увагу, оскільки ці події впливають на питання українського суверенітету, впливу Москви і церковної легітимності згромаджень. Втім, дедлайн Порошенка, який він призначив на 28 липня, може бути поспішним", - пише автор.

Щоб уникнути прийняття рішення про автокефалію, Вселенський патріарх Варфоломій два роки тому передав це питання дослідній групі. Не знаючи всіх деталей про його домовленості з українським президентом важко сказати, що на цей раз вселенський патріарх прийняв якесь рішення

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...