"Українське лобі" у Вашингтоні: За яку військову допомогу агітують друзі України у США

Пропонується надання летальної оборонної зброї для зупинки агресивних дій Росії.

Ілюстрація:obozrevatel.com

21 червня у Вашингтоні відбулося засідання спеціальної групи з національної безпеки, що входить до складу Мережі друзів України (The National Security Task Force of the Friends of Ukraine Network). Про це пише видання Тиждень, передають Патріоти України.

Це одна з найбільш впливових груп міжнародних експертів, які виступають за підтримку України, в тому числі і військову. До складу групи входять зокрема Александер Вершбоу, колишній заступник генерального секретаря НАТО, генерал у відставці Філіп Бридлав, у 2013-2016 роках Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі, доктор Філіп Карбер, президент аналітичного центру Potomac і колишній радник з стратегічних питань міністра оборони США та Джон Гербст, який свого часу був послом США в Україні, а також інші впливові аналітики й військові командири.

Висновки та рекомендації, що були озвучені під час засідання не отримали достатньої уваги з боку мас-медіа, через висвітлення візиту Президента України Петра Порошенка до США, який був напередодні. Однак вони є не менш важливими для нашої країни, і що головне, були доведені безпосередньо до Національної ради безпеки США. Головна теза – необхідність негайного надання Україні летального оборонного озброєння та необхідної підготовки.

Як зазначив Вершбоу «Метою надання оборонного озброєння є лише допомога Україні у попередженні подальших атак Росії та збільшення тиску на російську сторону для виконання Мінських домовленостей». «Ми не збираємося підштовхувати Україну шукати можливості для військової перемоги, Київ добре знає, що це неможливо», – підкреслив він. Також зазначалося, що Дональд Трамп, на відміну від попереднього господаря Білого дому, може добитися успіху, якщо він перейде до більш жорсткої дипломатичної лінії і ухвалить рішення про постачання озброєння.

“Шанси для жорсткої, але прагматичної політики зараз більші, оскільки адміністрація Трампа визнає, що використання сили інколи є необхідним для забезпечення американських інтересів”, – підкреслив Джон Гербст. Якщо згадати негайне рішення Трампа про обстріл сирійського військового аеродрому американськими «Томагавками» в квітні цього року, то такі твердження виглядають цілком справедливими. Нова адміністрація вже встигла показати, що вміє діяти швидко та рішуче. Але поки що – не для України.

В своєму коментарі виданню Філіп Карбер зазначив, що головними рекомендаціями групи були надання Україні:

Додаткових контрбатарейних артилерійських радарів, в тому числі і дальньої дії, здатних виявляти запуск та видавати цілевказання на російську артилерію та РСЗВ (вогонь з яких спричинив 80% жертв української сторони), а також мінометні системи;

Додаткових захищених засобів зв’язку тактичного рівня;

Сучасних протитанкових ракет – для того, щоб протистояти сотням танків, які Москва зосередила на окупованих територіях, що вже дозволило їй захопити значні площі навіть після підписання Других мінських домовленостей.

Сучасних БПЛА, захищених від дії засобів радіоелектронної боротьби – для зменшення значної переваги РФ в розвідці прикордонної та узбережної зон.

Броньованої техніки типу БМП «Бредлі», автомобілів «Хамві», стійких до застосування мін броньовиків типу MRAP або JLTV – для можливості мобільного та захищеного маневрування сил для протидії російським танковим підрозділам;

Розвідувальної інформації – для обопільного обміну даними в режимі реального часу;

Посиленої підготовки та тренувань для українських військових;

Підтримки в реформуванні національної оборонної промисловості. Надання такої допомоги може відбуватися за умови надання Україні статусу Основного союзника поза НАТО (Major Non-NATO Ally, MNNA). Таке підвищення може бути корисним з операційної точки зору, і буде значною символічною демонстрацією зобов’язань США щодо територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

За словами експертів групи, такі заходи спрямовані на те, щоб заплативши високу ціну за свою агресію в Україні, РФ буде вимушена відмовиться від аналогічних дій проти країн Балтії та інших своїх вразливих сусідів. Забезпечення України більш серйозною військовою допомогою може ускладнити успіхи Путіну, а також підвищити моральний дух українським військам.

В рекомендаціях також зазначається, що надання летальної оборонної зброї дозволить ЗСУ краще і з меншими жертвами захищати свою країну, завдаючи Росії більше втрат в разі продовження нею агресивних дій.

Остаточне рішення цього питання за Дональдом Трампом та його міністрами. Втім, послідовна підтримка з боку настільки впливових експертів – це вже певна перемога для нашої країни.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...