Унікальна живучість: Бійці 128-ї бригади про надійного крилатого розвідника в зоні АТО

Військовослужбовці розповіли про закарпатський безпілотник, який прославився в зоні АТО своєю "живучістю".

Крилатий розвідник українських бійців. Фото:http://zak-kor.net/

Ще в минулому році Тиберій Тиберійович Острівка був мобілізований до лав Збройних Сил України і відбув на службу лікарем в зоні АТО у складі закарпатської 128-й гірсько-піхотної бригади. Побував закарпатець і в гарячих Дебальцевому і Чорнухиному. Про це пише видання Закарпатський кореспондент, зазначають Патріоти України.

Як розповідає лікар служба була надзвичайно складною: "Справа навіть не у фізичних навантаженнях, люди не витримували психологічно. Крім того, наше матеріальне забезпечення постійно не встигало за нашими потребами, жити бійцям доводилося у важких умовах. Якби не волонтери - не було б нічого.

Навіть такі важливі елементи розвідки як квадрокоптер нам потрібно було шукати самим. А це, вважайте, десятки врятованих життів, бо фактично подібне спорядження - це "очі" наших бійців.

Зазвичай шукали підтримки у земляків на Закарпатті та приємно згадати, що отримували її. Пам'ятаю, коли я вже повернувся із зони АТО, дізнався, що хлопцям був вкрай необхідний безпілотник.

Взявся шукати спонсора - думав це займе багато часу, тому що це спорядження дуже дороге, а виявилося, що питання вирішилося за 5 хв. На прохання відгукнувся Мирослав Гісем, Голова Правління КомІнвестБанк. За виділені кошти вдалося закупити необхідний пристрій, який, до речі, виявився напрочуд стійким в зоні АТО", - розповідає лікар.

"Зараз 128 бригада змінила місце дислокації і вже близько місяця перебуває в Яворові, - розповідає закарпатський розвідник Максим Шелепець. - Але до того квадрокоптер добре послужив нашим бійцям у Станиці Луганській.

З його допомогою вдалося виявити чимало позицій ворога, техніку, укріпрайон, оскільки він літає в глибину 3 км і швидко повертається назад.

Крім того за допомогою безпілотника вдалося відзняти стежки проходу диверсійно-розвідувальних груп противника, побачити які можна тільки зверху, тому що ці ворожі групи спеціально проходять в місцях з високими "заростями", і виявити їх з землі неможливо. А з висоти пташиного польоту ці стежки ми добре бачили і приймали відповідні заходи"

За словами розвідника, така техніка як квадрокоптер - незамінний помічник наших військових, без якої важко уявити ефективну розвідку місцевості, а отже і виконання бойових завдань. Навіть один день без квадрокоптера обходиться дуже дорого, тому що є ризик втратити контроль над обстановкою, чого в бойових умовах не можна допустити.

Людські можливості тут істотно обмежені, на основі того, що бачить камера на квадрокоптері складені детальні карти ворожих позицій. Завдяки цьому, наші бійці чудово орієнтуються на місцевості, знаючи про кожен крок ворога, розташування його позицій, техніки, живої сили, бліндажів тощо.

"До речі у нас були й інші безпілотні засоби, які ми, між іншим, купували як за власні кошти так і за рахунок наших друзів і волонтерів. На жаль вони були перехоплені силами російського радіоперехоплення.

У них є потужне обладнання, яке дозволяє це зробити, але у нас таких можливостей немає. Саме після цього ми і звернулися за допомогою для придбання ще одного. Завдяки небайдужим людям дуже швидко нам вдалося купити квадрокоптер, який виявився напрочуд "живучим" і зараз продовжує працювати на Сході країни. Його постійно намагалися перехопити, по ньому багато стріляли, проте дивним чином він досі в "строю".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...