Утримати УПЦ під зверхністю Москви: Митрополит Олександр розповів про пережитий напад "православного олігарха" від Опоблоку (відео)

Непорозуміння між єпископом і політиком давнє, вони триває вже три роки.

Олександр Драбинко. Фото: simvol-veri.ru.

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський накинувся на митрополита Переяслав-Хмельницького й Вишневського УПЦ Московського патріархату Олександра Драбинка. Сталося це у Корці після служби у жіночому монастирі, сам Новинський каже, це була просто чоловіча розмова, йдеться в сюжеті ТСН. Новину передають Патріоти України.

Митрополит Олександр після конфлікту встиг повернутись в столицю. Він уже на своєму робочому місці, помітно схвильований. Через погане самопочуття двічі переносив зустріч. Після інциденту з Новинським у нього гіпертонічний криз. "Це був напад, причому з застосуванням стусанів. Я був у підряснику, так як зараз, були свідки – мої односельці", - твердить архієрей.

У монастир церковники з'їхались на свято Корецької ікони. Приїхав і предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій – у супроводі депутата Новинського. Після богослужінь Драбинко збирався навідати батьків. Вже за парканом монастиря почув крики впереміш із лайкою. Новинський викликав його на розмову. Наздоганяв разом з озброєними охоронцями. "Він почав мене наздоганяти, знову ж таки, з дуже негарними словами в мою адресу. Які сипалися в спину. Після чого метрів за 50-60 все ж таки наздогнав, штовхнув кулаком в область нирки. Зі словами: "Пішли зайдемо за поворот, я тобі наб'ю обличчя". В більш грубій формі", - розповів митрополит.

Усе це бачив Іван, який в той момент ішов з владикою саме по цій вулиці. Новинський їх обступив разом з охоронцями. "Він його почав шарпати. В цей час підійшли друзі Драбинки і забрали його в машину. Він його назвав розкольником церкви, вживав також нецензурні слова в його бік", - описує поведінку депутата свідок конфлікту Іван Піддубецький. Новинський виправдовується – каже, суперечка сталась уже за межами монастиря. Божиться, він не лаявся, просто розмова була чоловічою. "Якщо вважати розмову на підвищених тонах нападом, то я можу сказати – інцидент був. Розмова на підвищених тонах була. Іншого більше нічого не було", - твердить депутат.

Непорозуміння між єпископом і політиком давнє, вони триває вже три роки. Спочатку був скандал із нібито викраденням черниць Свято-Покровського монастиря. Тоді Драбинка звинуватили у причетності до злочину. Півтора року він був під наглядом спецслужб. Тим часом була спроба усунути тодішнього предстоятелся УПЦ МП митрополита Володимира Сабодана з посади. Драбинко останні роки був правою рукою предстоятеля церкви.

На місце Володимира, розповідає владика Олександр, тодішня влада планувала поставити лояльного до неї очільника церкви. Той нібито мав сприяти повторному обранню Януковича на посаду президента. Нині справу поновлено. Драбинко в ній свідчить проти Новинського. "У цій історії Новинський грав одну із ключових ролей. Оскільки процес самого заміщення Володимира на лояльну фігуру був покладений на нього", - твердить архієрей.

Розходяться їхні погляди і щодо майбутнього Української православної церкви. Зараз на Криті триває Всеправославний собор, який Московський патріархат ігнорує. Депутат Новинський – затятий парафіянин та навіть спонсор саме московської церкви. Драбинко, хоч і залишається вірним Московському патріархатові, підтримує ідею створення помісної Української церкви.

Конфлікт між чоловіками поки що не вичерпано. Митрополит Олександр написав заяву до поліції на Новинського, що той йому погрожує розправою. У п'ятницю ввечері на власній сторінці у Facebook архієрей пошкодував, що така подія мала місце напередодні дня янгола предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія.

"Негарний подарунок піднесено нашому предстоятелю особою з невизначеним статусом в нашій церкві, депутатом невідомо від кого в українському парламенті, що підняла руку на канонічного єпископа. Варто задуматися над цим інцидентом всій архієрейській братії. На моєму місці може опинитись будь-хто з вас! Вслухаймось в слова митрополита Онуфрія: депутати повинні трудиться в Раді на благо народу! (А не вештатися по Україні по празниках, викликаючи на "чоловічі розмови" архієреїв). Для розмов щодо церковного устрою в нас є собор і глава церкви", - наголосив митрополит Олександр.

"Чоловіки іноді говорять на підвищених тонах, нічого страшного. Причина – у нас з ним дуже різні погляди на життя взагалі, на події у країні та на ситуацію у церкві. У нас кардинально розходяться погляди на діяльність церкви і на те, у якій зараз ситуації наклепу та брехні опинилась церква. З жодною карною справою це не пов'язано", - прокоментував своє бачення ситуації нардеп Новинський.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...