В Інституті національної пам'яті розповіли, коли знесуть останні пам'ятники Леніну в Україні

Володимир В'ятрович наголосив, що пам'ятників "вождю революції" ще залишається близько 260, причому вони зосереджені в основному в селах або на територіях підприємств.

Знесення монумента Леніну. Ілюстрація:Donbass.ua

В Україні залишилося демонтувати близько 260 пам'ятників Володимиру Леніну в рамках декомунізації. Про це заявив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в інтерв'ю виданню Високий замок, інформують Патріоти України.

Декомунізація — одна з небагатьох реформ, яку вдалося реалізувати після Революції гідності. Те, що в Україні на центральних площах донедавна стояли пам’ятники Леніну, а населені пункти та вулиці носили прізвища радянських діячів, які доклалися до знищення мільйонів українців, не просто абсурд, а злочинна недбалість усіх попередніх керівників держави.

По суті, декомунізація розпочалася стихійно саме під час Євромайдану, коли протестувальники 8 грудня 2013 року скинули “головного” Леніна, що стояв у центрі Києва. Після цього стихійний ленінопад пройшовся всією Україною. Як наслідок вже неминучих процесів, Верховна Рада України 9 квітня 2015 року ухвалила пакет законів про декомунізацію країни.

У серпні український президент Петро Порошенко заявляв, що більше 1,2 тисячі пам'ятників Леніну знесли на Україні в рамках декомунізації.

"Перейменовано 967 населених пунктів і 25 районів. Кілька тисяч перейменувань топонімів відбулося в самих населених пунктах. Демонтовано 1,234 тисячі пам'ятника Леніну і 300 іншим більшовицьким вождям. Залишилося ще приблизно 260 пам'ятників Леніну, в основному в селах або на територіях підприємств", - наводить слова В'ятровича видання.

"Демонтаж пам'ятників та перейменування міст і вулиць - це тільки початок ментальної революції, ментальної декомунізації. Простір формує свідомість. Важко було виховувати людей в дусі того, що тоталітарний режим злочинний, якщо вони ходили вулицями імені комуністичних вождів. Тепер треба проводити інформаційну роботу як серед дорослого, так і молодого населення." - зазначив історик.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...