У мережу виклали текст закону про реінтеграцію Донбасу (документ)

Статтю про введення воєнного стану пропонується доповнити пунктом про право глави держави вводити воєнний стан і в інших регіонах країни, а не тільки в районі АТО.

Війна на Донбасі. Ілюстрація: ONLINE.UA.

Журналісти опублікували копію повного тексту закону про реінтеграцію Донбасу, а також прикінцеві та перехідні положення до нього. Документ оприлюднило РБК-Україна, передають Патріоти України.

В прикінцевих положеннях зазначається, що з моменту вступу в силу закону Кабмін зобов'язаний протягом місяця привести у відповідність необхідні правові акти. Зміни торкнуться Закону "Про військово-цивільних адміністраціях". Новий документ змінює терміни повноважень селищних, районних та обласних військово-цивільних адміністрацій (ВЦА). Їх повноваження будуть закінчуватися в один день із закінченням дії закону "Про правовий режим воєнного стану", а не через шість місяців після закінчення АТО, як зараз.

Буде змінений і Закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей". Особливий порядок на окремих територіях Донецької та Луганської областей буде введений тимчасово на рік з дня набрання чинності законом про реінтеграцію Донбасу. Таким чином продовжується дія цього закону, дія якого закінчується 18 жовтня 2017 року.

В Законі "Про правовий режим воєнного стану", планують уточнити, що створені через війну ВЦА і РДА здійснюють повноваження до першого засідання ради, обраної після скасування воєнного стану, а не відразу після скасування його як зараз.

Також пропонується доповнити 4 статтю закону пунктом про те, що президент указом про введення ВЦА припиняє повноваження обласної ради, її виконкому, посадових осіб або держслужбовців в органах місцевого самоврядування. Президентський указ припиняє повноваження районної ради, селищних, міських, сільських рад. Статтю про введення воєнного стану пропонується доповнити пунктом про право глави держави вводити воєнний стан і в інших регіонах країни, а не тільки в районі АТО, а також припиняти там діяльність адміністрацій і вводити ВЦА.

Положення про термін дії закону пропонується доповнити пунктом про те, що в разі введення воєнного стану "для відновлення суверенітету України" над окупованою територією Донецької і Луганської областей, повноваження всіх органів влади припиняються. Керівництво такими територіями переходить до спільного оперативного штабу ЗСУ під загальним командуванням Генштабу ЗСУ.

Змінюється і Закон "Про ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту". Кабмін повинен розробити порядок надання статусу ветеранів війни особам, які беруть участь в АТО, а також беруть участь в підтримці нацбезпеки в Донецькій і Луганській області. Перелік таких осіб розширюється. Також змінюється формулювання норми, яка передбачає надання статусу інваліда війни для добровольців. Також має бути надання статусу учасників війни працівникам підприємств, установ і організацій, а також сім'ям військовослужбовців, які безпосередньо брали участь в АТО.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...