"В разі необхідності "принесуть в жертву" главу НБУ": Експерти розповіли про способи, якими в Києві погасять протести

План «Б» буде задіяний лише в разі ескалації, підсумком якої можуть бути потерпілі або навіть загиблі, або в разі захоплення протестувальниками одної з урядових будівель.

Мітингувальники у Києві. Фото: 24tv.ua.

У Києві акція протесту ошуканих вкладників та мітинг партії Мураєва-Рабиновича «За життя» зійшлися в один день невипадково. Так вважає кілька опитаних журналістами експертів, передають Патріоти України із посиланням на Надзвичайні новини.

«Влада дискредитує справжні протестні настрої за допомогою створення проплачених мітингів (партія «За життя» створювалася з благословення Банкової. — Авт.), залучення курйозних персоналій. Надалі підключаться провокатори, які будуть зривати мирні акції», — пояснив задумку політтехнолог Сергій Биков. «Засвітили» і інші методи: повідомлення про небезпеку в центрі міста і мінування метро (напередодні ввечері).

А харків'янин-волонтер Роман Донік, також близький до Банкової, повідомив у «Фейсбуці» про готовність зі зброєю в руках відстоювати президента. «При спробі повалення влади, захоплення адмінбудівель, блокування МВС, СБУ та військових частин по вас будуть стріляти такі, як я. Нас не просто багато, а дуже багато», — зазначив він.

Експерти переконані: йдеться про спробу налякати людей повідомленнями про небезпеку і можливу стрілянину. «У повідомленні більше піару, бажання публічності, ніж сенсу. Є враження, що це технологія, яку влада вже випробувала в Харкові», — сказав екс-начальник Головного слідчого управління СБУ, генерал Василь Вовк.

Позицію Банкової відобразив близький до АП політтехнолог Віктор Уколов. «Не називайте це проплачене збіговисько каламутних людей святим для нас словом «Майдан», — зазначив він у «Фейсбуці». — І розганяти його ніхто не буде, поки не буде створена загроза для громадян».

На ділі мова йде про запуск владою плану «А» — дискредитації мітингів (по технологіям, застосованим рівно рік тому). «Є план «Б» — це початок пошуку компромісу і легкого тактичного відступу: зниження тарифів на 20-30%, звільнення низки чиновників, аж до принесення в жертву глави НБУ», — сказав політолог Руслан Бортник.

План «Б» буде задіяний лише в разі ескалації, підсумком якої можуть бути потерпілі або навіть загиблі, або в разі захоплення протестувальниками одної з урядових будівель — невипадково від цього застерігав волонтер Донік: «Це виникнення штабу, територій, непідконтрольних владі, і рівень компромісності різко зростає», — вважає Бортник.

Нові тітушки

У виконанні задумів влада спирається на перевірений метод — використання силовиків, або тітушок. Вчора в урядовому кварталі журналісти спостерігали їх кілька разів: спочатку вони колоною промарширували вгору по Інститутській, потім кучкувалися на вул. Шовковичній. А ще — спокійно входили в урядові будівлі навпроти Ради.

Радикали опізнали в них «Київську міську варту»

«Це особисті тітушки Кононенка (нардеп Ігор Кононенко, близький до президента. — Ред.), і вони дуже небезпечні. Їх курують зі столичного главку СБУ. Вони охороняють Адміністрацію президента та інші об'єкти. Якщо у «Народного фронту» є «Азов», то у БПП — ці титушки, — розповіло джерело в середовищі радикалів. — Коли у Ігоря Коломойського віджимали «УкрНафту», задіяли саме їх — вони ж вибивали бандитів з залізничного та автовокзалів в інтересах Кононенка».

«Порошенко настільки хоче втриматися в кабінеті, що готовий застосовувати навіть настільки гнилі методи. Точно так він буде проводити перевибори, жонглюючи кишеньковими партіями. Підконтрольні політсили обманюють людей, кажучи про мир, але грають на стороні Банковій. Але люди розуміють, що і як», — висловився лідер партії «Успішна Країна» Олександр Клименко.

Також, за даними , у вівторок до Києва звезли автобусами лояльних до влади, але досить підготовлених громадян. "Ввечері їх відправили тими ж автобусами тому — продовження, яке включало б необхідність силових протистоянь, сьогодні немає. Це була «рекогносцировка», їх покличуть до Києва у вирішальний момент», - заявив один з опитаних. Втім, майданівець Антолий Медвідь каже, що «Міської варти» в титушках не впізнав.

«Я бачив купу бомжів, яких на Майдані одягали в камуфляж, нібито вони АТОшники. Було багато і лисих-голених тітушок, яких явно готували для провокацій. Цих людей я раніше не бачив. Але громадськість заворушень не допустила.

«Київська варта» ходить у камуфльованій формі з шевронами. Це громадське формування допомагає поліції і не ховається. Вони дійсно були, але не ховалися, а забезпечували порядок», — говорить Анатолій Медвідь.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...