Від ізоляції до глобалізації: Як Ангола взяла курс на реформи - Atlantic Council

​Після кількох десятиліть авторитарного правління країна нарешті отримала шанс на реальні зміни.

Президент Анголи Жуан Лоренсу. Фото:ИноСМИ

У Анголи склалася стійка репутація закритого і загадкового прикордонного фінансового ринку. Хоча останні п'ятнадцять років Африка представляється привабливим місцем для інвестицій, можливості для міжнародних фінансових вкладень в Анголі залишалися прихованими через ізоляціоністський курс колишнього режиму. Однак новий президент Жуан Лоренсу намагається заново представити свою країну світовому ринку. Про це йдеться на сайті Atlantic Council, передають Патріоти України, продовжуючи:

Прийшовши до влади шість місяців тому, він уже домігся великих успіхів у викоріненні корупції, якою наскрізь прогнили всі державні інститути Анголи, і вирішенні проблем з гострою нестачею іноземної валюти в третій за розміром економіці Центральної Африки. Проте, для значного прогресу в економічній диверсифікації та стимулюванні прискорення темпів зростання Ангола повинна активно і всебічно залучати іноземні інвестиції і позиціонувати себе заново відкритою до світу державою.

Розраховуючи на китайську міжнародну інвестиційну стратегію, запущену на початку двотисячних, Лоренсу повинен посилити свою міжнародну привабливість, запускаючи злагоджену і безперервну стратегію "заходу всередину", план по залученню іноземних інвестицій в Анголу.

Війна, що тривала двадцять п'ять років, разом з несподіваним нафтовим багатством, яке звалилося на Анголу, перетворили її в країну, ізольовану від світової торгівлі та інвестицій. Понад 75 відсотків дохідної частини державного бюджету і майже 50 відсотків валового внутрішнього продукту (ВВП) витягуються з нафтової індустрії Анголи - другої за розміром на континенті.

Погіршують викривлену природу ангольської економіки, заснованої на природних ресурсах, найсуворіші вимоги до охочих отримати візу і суворе законодавство в галузі зовнішніх інвестицій. Це помітно знижує ентузіазм зовнішніх інвесторів, що розглядають будь-які можливості вкладень в країну. Навіть потрапивши в Анголу, інвестувати в країну або займатися бізнесом - не простіше. Луанда, її столиця, є найдорожчим містом для експатів у світі, а сама Ангола на 175 місці в рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку.

Економічна диверсифікація допоможе полегшити економічний тиск. Занадто довго Ангола залежала від всього декількох міжнародних торговельних партнерів. Історичні і мовні зв'язки стали передумовою тісних комерційних зв'язків між Анголою і Португалією і, незважаючи на політичні складнощі через корупцію, дві держави як і раніше зберігають високу інвестиційну присутність в економіках одна одної.

З 80-х років двадцятого століття в Анголу увійшли китайці, і за останні п'ятнадцять років зайняли чільне місце на ринку. Протягом 2017 го і першого кварталу 2018 року Ангола займала то перше, то друге місце в поставках до Китаю неочищеної нафти, а "Ексімбанк" Китаю виділив близько 20 мільярдів позик уряду Анголи і ангольської державної нафтової компанії Sonagol на інфраструктуру та інші проекти. Ці проекти привели в країну десятки тисяч китайських робітників і бізнесменів, зараз понад п'ятдесят тисяч китайців живуть і працюють в Анголі, ці цифри доходили до двохсот тисяч.

З огляду на вплив, який Китай має на ангольську економіку, їй слід було б підучитися грати за правилами Пекіна і витратити помітні зусилля для того, щоб відкритися назустріч глобальним фінансовим можливостям. У 2000 році китайський уряд запустив "Стратегію виходу назовні", яка заохочувала глобалізацію китайських компаній і зовнішніх інвестицій. З 2004 до 2016 року китайські зовнішні інвестиції зросли з 5,5 до 170 мільярдів, перетворивши країну в мережевого експортера капіталу.

Поширивши дію принципів політики "виходу назовні" на свою нову міжнародну економічну стратегію "Один пояс - один шлях", Китай різко збільшив обсяги зовнішніх і внутрішніх зарубіжних інвестицій, а також число іноземних партнерів. Державна підтримка, розширення асортименту комерційних послуг, пропонованих новими закордонними представництвами, і спадкоємність політики - все це сприяє успішній зовнішньоекономічній діяльності китайських компаній.

Лоренсу варто було б проводити аналогічну політику зі свого боку і відкрити двері Анголи для всього світу. Він запустив цей процес, спробувавши провести давно назрілі реформи і вирішити нагальну проблему корупції, яка наскрізь пронизує як урядові структури, так і підприємства з участю державного капіталу. Почав він з найбільш очевидного: змістив дітей колишнього президента душ Сантуша з впливових посад. У листопаді він звільнив Ізабель душ Сантуш, дочку колишнього президента, з державної компанії Sonagol, яка контролює видобуток нафти і природного газу в Анголі.

Незабаром після цього Жозе Філомено душ Сантуш, колишній глава суверенного інвестиційного фонду, був звинувачений в розтраті і шахрайстві при перерахуванні 500 млн доларів з центрального банку до Великобританії.

Також Лоренсу звільнив кілька високопоставлених урядовців, включаючи керівників розвідувальної служби, поліції і центрального банку, дев'ятьох послів і директорів всіх трьох державних інформаційних агентств. Крім боротьби з корупцією, Лоренсу провів девальвацію національної валюти, закликав до репатріації коштів, незаконно виведених ангольцями за кордон, і оголосив про те, що індустрія телекомунікацій буде відкрита для іноземних інвесторів.

Разом з тим, поки залишається під питанням, чи зуміє новий уряд успішно провести реформи і принести народу Анголи обіцяне процвітання. Багато в чому це буде залежати від того, чи вдасться йому залучити інвестиції в інфраструктуру, створити всеохоплюючу фінансову систему, провести реформу освіти і системи охорони здоров'я, а також від успішного розвитку інших галузей економіки, крім нафтовидобутку.

Ангольці, які пережили рецесію 2014 року, не з чуток знають про те, що таке висока інфляція і нормування продовольства. Все це - наслідки економічної політики, повністю залежної від цін на нафту. З тридцяти мільйонів чоловік, що складають населення Анголи, 63% - це люди молодше 24 років. Саме тому створення нових робочих місць є пріоритетним завданням нинішнього і наступного уряду. Єдиний спосіб максимально швидко вирішити цю проблему полягає в тому, щоб відкрити країну для всього світу, проводячи виважену інноваційну економічну політику.

У вересні минулого року, звертаючись до народу з промовою під час інавгурації, Лоренсу заявив: "Входження Анголи в світову економіку має на увазі поглиблення двосторонніх і багатосторонніх відносин з усіма країнами". Встановлення таких зв'язків має стати активною і діяльною частиною нового п'ятирічного плану державного розвитку, подібно до того, як в Китаї з 2000 року реалізовувалася програма "виходу назовні". Після кількох десятиліть авторитарного правління країна нарешті отримала шанс різко змінити курс в сторону міжнародної ринкової економіки. Ласкаво просимо в Анголу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...