"Відчуй себе Леніним!": У Києві на місці пам'ятника з'явилась незвична інсталяція (фотофакти)

Авторка інсталяції, яка називається "Населяючи тіні" - мексиканська художниця Синтія Ґутьєррес.

Незвична інсталяція у Києві. Фото: соцмережі.

На місці пам'ятника Леніну в центрі Києва відкрили інсталяцію, в рамках якої кожен охочий може піднятись на постамент. Довкола постаменту, який сягає майже семи метрів, з обох боків встановили будівельні сходи. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на ВВС Україна.

Така "мистецька інтервенція", як її називають організатори, триватиме тиждень - до 14 липня. Авторка інсталяції, яка називається "Населяючи тіні" - мексиканська художниця Синтія Ґутьєррес. Вона відзначає, що в цьому проекті дуже важливо, що людина відчуває, піднявшись на гору і опинившись на місці пам'ятника.

"Для мене важливо, щоб цей процес сприяв дискусії, діалогу про пам'ять, про ідентичність... Про те, як щось побудувати із фрагментів минулого", - розповіла пані Ґутьєррес журналістам на відкритті інсталяції. Вона відзначає, що нагорі змінюється перспектива сприйняття простору: "Мені подобається ідея, що ти маєш спуститись. Коли спускаєшся, можеш подумати, що ти побачив, що залишилось позаду".

Водночас вона не жалкує, що це тимчасовий проект. На її думку, встановлення чогось постійного в публічному просторі є "дуже делікатним питанням".

"Із минулого - в майбутнє"

Туристка із Німеччини, яка одна із перших піднялась на сходи, каже, що їй сподобався цей арт-проект, але для неї - це лише можливість побачити гарний вигляд міста. "У нього був гарний вид звідти, але я не відчувала себе як Ленін, я відчувала себе як туристка", - розповіла вона ВВС Україна.

Під час відкриття інсталяції до монумента прийшли кілька активістів із перевернутими українськими прапорами. "Фактично, кожен українець має перейти через це минуле, із минулого - в майбутнє, постояти там на останках минулого і подумати, що він може і хоче взяти з собою з того минулого в те майбутнє, про яке кожен мріє", - поділився враженнями один із них.

Цю інсталяцію організував фонд "Ізоляція" за підтримки київської влади, відібравши проект на конкурсі. Піднятись на постамент можна з 8 до 20 години. Як сказано у правилах експлуатації конструкції, на сходах можуть перебувати одночасно не більше чотирьох людей.

Є й інші обмеження, зокрема, не можна підніматись на підборах чи у стані алкогольного сп'яніння. Пам'ятник Леніну в центрі Києва повали протестувальники наприкінці 2013 року, під час Майдану. За півтора роки після того в Україні законодавчо почалась декомунізація.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...