Відповідь на погрози Москви: У США анонсували створення зброї проти МБР (фото, відео)

Йдеться про подальше вдосконалення ракети SM-3 Block 2A, яка здатна боротися з міжконтинентальною, балістичною загрозою. Остання виходить не тільки від КНДР, Китаю і, ймовірно, Ірану - але і від Росії з її стратегічним ядерним активом.

Ілюстрація:aviationweek.com

Після серії північнокорейських запусків балістичних ракет президент Дональд Трамп в серпні поклявся, що його адміністрація збільшить фінансування протиракетної оборони (ПРО) на "мільярди доларів". Заяви глави держави не були порожнім звуком: Конгрес схвалив виділення додаткових $367 млн. на програми розвитку ПРО. Видання Aviation Week в матеріалі від 10 жовтня розповіло про те, на які цілі підуть ці кошти, передають Патріоти України з посиланням на Newsader.

Серед іншого, йдеться про подальше вдосконалення ракети SM-3 Block 2A, яка, за оцінками виробника, здатна боротися з міжконтинентальною, балістичною загрозою. Остання виходить не тільки від традиційних супротивників - КНДР, Китаю і, ймовірно, Ірану - але і від Росії з її стратегічним ядерним активом.

Керівництво РФ неодноразово використовувало ядерну риторику у відносинах із Заходом. У свою чергу американські чиновники неодноразово говорили, що Москва є єдиною країною, яка представляє для Америки екзистенціальну небезпеку.

Вбивця російських МБР

Згадані вище кошти в розмірі сотень мільйонів доларів підуть в першу чергу на ті інструменти, які базуються на концепції "блокування пуску" ("left-of-launch"). Вона має на увазі здатність системи ПРО знищувати ворожі снаряди ще до того, як вони будуть задіяні. В рамках цієї логіки міжконтинентальна балістична ракета знищується безпосередньо на землі (в шахті або мобільній установці), а не в повітрі після запуску. У широкому сенсі завдання полягає в тому, щоб принципово позбавити противника (будь то його ВМС, авіація або спецназ) можливості почати атаку.

Іншим напрямком згаданого вище фінансування стануть: 20 нових протиракет для Наземної системи ПРО на маршовій ділянці польоту (Ground-based Midcourse Defense, GMD) на Алясці; спеціальний радіолокатор; додаткові випробування перспективного перехоплювача SM-3 Block 2A - мабуть, головний пункт у цьому списку.

Останній є спільним продуктом американської компанії Raytheon і японських виробників. Йдеться про версію протиракети SM-3 з новим кінетичним перехоплювачем збільшених розмірів, новою сенсорною апаратурою, а також високими можливостями з розпізнавання та дискримінації помилкових цілей.

Вона призначена спеціально для знищення міжконтинентальних балістичних ракет, що стоять на озброєнні в тому числі таких країн, як Російська Федерація, Китай і КНДР. Дана модифікація має всі необхідні параметри для вирішення цього завдання: збільшений діаметр (53 сантиметри), а також швидкість, дальність і висоту, достатні для ураження МБР.

Центральним елементом SM-3 Block 2A є модифікована ударна боєголовка (Redesigned Kill Vehicle, RKV) з оптичним шукачем і кинематичним ударним наконечником, який вражає ціль в результаті потужного фізичного зіткнення, а не підриву. До 2022 року його планують ставити ще й на перехоплювачі GMD.

За заявою Raytheon, яка розробляє RKV спільно з Lockheed Martin і Boeing, спеціальні програмні установки цього елемента дозволять ракеті SM-3 Block 2A ліквідувати МБР в польоті.

"Ми розробляємо програмні алгоритми, які дозволять підвищити продуктивність механізму", - розповів Ронделл Вілсон, провідний інженер Raytheon в секторі авіаційної і протиракетної оборони, пояснюючи, що мова йде про програмну прошивку.

"Зміни виробляються безпосередньо в SM-3 Block 2A, так що тепер у нас є можливість знищення МБР", - оголосив він.

SM-3 Block 2A складе основу американської наземної системи "Іджіс Ашор" (Aegis Ashore), яка завершить розгортання в Польщі вже в наступному році. За даними Raytheon, аналогічні наземні установки можуть бути розміщені на Гаваях, а також на східних і західних узбережжях США в якості додаткового другого рівня протиракетного захисту.

У разі, якщо Конгрес погодиться виділити додаткові мільярди доларів на ПРО, то надмобільні модифікації SM-3 Block 2A і Block 1B (остання має меншу висоту польоту) будуть доведені до досконалості і зможуть розганятися до максимальної швидкості в найкоротший час, сказав Вілсон.

За його словами, виробник зможе переобладнати морську протиракету SM-3 Block 2A в її наземну версію, тобто зробити на її базі перехоплювач наземного базування Ground-Based Interceptors (GBI) і розмістити його в тому числі на тій же Алясці. Тим самим "буде максимізована вражаюча сила цих високопродуктивних GBI", додав інженер.

"Ми могли б зробити це хоч зараз", - висловив він упевненість.

Ракета SM-3 Block 2A в даний час все ще знаходиться на стадії випробувань, проте вже запущена в обмежене серійне виробництво.

Основним постачальником Raytheon є японська Mitsubishi Heavy Industries, яка створює для SM-3 Block 2A прискорювачі другого і третього ступеня, а також носовий конус.

Ракета пройшла вже два успішних тести, і в лютому вперше вразила балістичну мету, що імітувала МБР. Другий тест з перехоплення МБР, що відбувся в червні, виявився невдалим. Однак провал був пов'язаний з людським фактором, а не з похибками в механізмі перехоплювача: матрос есмінця переплутав кнопки, в результаті чого ракета самознищилася після запуску. "Ми знаємо, що проблема була не в перехоплювачі", - коментував Вілсон.

Слід зазначити, що через два дні після опублікування даного матеріалу в Aviation Week російське агентство ТАСС розмістило текст виступу представника Міноборони РФ, який заявив про те, що сучасна система протиракетної оборони США здатна перехоплювати російські балістичні ракети, незважаючи на запевнення в протилежному з боку Вашингтона. Розповідаючи про підготовку Америкою системи глобального роззброюючого удару по відношенню до РФ, він заявив, що до 2022 року США будуть мати більше 1000 протиракет, а в перспективі їх кількість перевищить число бойових блоків на міжконтинентальних ракетах Росії. Таким чином, мова йде про те, що США створять купол, який в перспективі зможе повністю нейтралізувати загрозу з боку Москви, яка стає все більш агресивною з моменту вторгнення в Грузію в 2008 році.

Успішне випробування SM-3 проти МБР

Раніше, 3 лютого, протиракета SM-3 Block IIA вперше успішно вразила ціль в космосі. Есмінець «Джон Пол Джонс», обладнаний системою «Іджіс», відстежив балістичну ракету за допомогою радара AN / SPY-1D (V) і запустив по ній протиракету, яка успішно перехопила в космічному просторі ціль, що фактично імітувала МБР, який стоїть на озброєнні РФ .

Мітч Стевісон, віце-президент компанії Raytheon, що виробляє ракети сімейства Standard Missile, оголосив тоді, що минуле випробування він назвав «найбільш наочним тестом» системи «Іджіс» з усіх, що він бачив за 20 років випробувань систем ПРО.

Зазначене випробування пройшло на тлі хвилі звинувачень, висловлених західними ЗМІ на адресу Росії, з приводу розробки "протисупутникової" зброї, здатної вражати цілі в космосі.

Тут слід зазначити, що саме перше випробування SM-3 в космосі було пов'язано якраз зі знищенням списаного супутника. В ході тесту, проведеного 21 лютого 2008 року, ракета SM-3, запущена з корабля ВМС США, через три хвилини після старту вразила на висоті 247 кілометрів аварійний розвідувальний супутниковий апарат USA 193, що рухається зі швидкістю 7 580 м / с, яку зазвичай розвиває російська МБР.

SM-6: ППО нового покоління

Однак Raytheon пропонує армії не тільки протибалістичні ракети. Вона виробляє також перехоплювачі SM-6 для протиповітряної оборони, покликаної боротися з загрозами в атмосфері. Йдеться про найдалекобійнішу систему ППО з наявних у США: протиракета вражає цілі, що летять на відстані до 240 км від ударного комплексу. Головним чином він встановлюється на есмінці з системою «Іджіс».

Дін Гер, директор відділу розробки наземної версії ракети SM, заявив, що SM-6 продемонструвала ефективність проти літаків, крилатих ракет і навіть кораблів.

"SM-3 і SM-6 володіють величезними можливостями. Так чому б не вивести їх на землю?"- сказав Гер.

За його словами, вони вже стали частиною наземної «Іджіс Ашор» і в майбутньому стануть невід'ємною частиною глобальної багаторівневої системи протиракетного захисту.

Зараз Raytheon виробляє різні версії SM-6, в тому числі M1120 HEMTT Load-Handling, яка використовується в новітньому комплексі THAAD від Lockheed Martin. Останній розгорнуть для захисту армії США і території Південної Кореї від північнокорейської ракетної загрози.

Ракета SM-6 володіє активною системою самонаведення (ДБН AIM-120) на кінцевому етапі польоту, яка вперше була успішно випробувана в червні 2008 року. Вона може оснащуватися кінетичною або осколковою бойовою частиною.

За рахунок активної головки самонаведення ракета стала повністю незалежною від радарів супроводу цілі на кораблі-носії, хоча все ще може використовувати і напівактивний режим наведення, в тому числі для ураження цілей з дуже малим ЕПР типу стелс-авіації.

У той же час вона набула здатність вражати цілі за радіогоризонтом, приховані від радара корабля-носія кривизною Землі або складками місцевості. Цього вдалося домогтися, встановивши на ракету SM-6 активну радіолокаційну голівку самонаведення, запозичену від УРВВ AIM-120 AMRAAM.

На маршовій ділянці SM-6 управляється інерційним автопілотом (з можливістю корекції курсу по командах з борта корабля-носія). На кінцевій ділянці польоту активує головку самонаведення і здійснює точне наведення на ціль.

Важливою відмінністю SM-6 від попередніх ракет є надзвичайно потужний розгінний прискорювач Mk 72, запозичений від протиракети SM-3. Саме цей потужний новий розгінний двигун забезпечує SM-6 настільки велику дальність (як уже було сказано - до 240 км) по частково-балістичній траєкторії при стелі до 33 кілометрів.

Ракета SM-6 має такі переваги: можливість одночасного перехоплення будь-якого числа цілей; можливість ураження низьких цілей, прихованих від радарів корабля-носія за лінією горизонту; можливість ефективного ураження малопомітних цілей на великих дистанціях; можливість більш ефективної протидії засобам радіоелектронної боротьби; можливість перехоплення балістичних цілей.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...