Війна до останньої скрепи: У російського населення заберуть кровні вклади, щоб підтримати друзів Путіна

Для цього Центробанк РФ розглядає можливість пом'якшення нормативу, який обмежував можливості банків кредитувати одного окремого позичальника за рахунок коштів, які бізнес і населення тримають на їх рахунках.

Віктор Вексельберг та Олег Дерипаскка. Ілюстрація: Ведомости

У населення Росії заберуть вклади, щоб підтримати "друзів Кремля" - санкційних олігархів і санкційних чиновників. Для цього будуть вилучати десятки мільярдів рублів. Банк Росії готує додаткові заходи підтримки бізнесменів, які потрапили під санкції США. Про це повідомив ТАСС заступник голови ЦБ Василь Поздишев у кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму, передають Патріоти України.

Для цього центробанк розглядає можливість пом'якшення нормативу, який обмежував можливості банків кредитувати одного окремого позичальника за рахунок коштів, які бізнес і населення тримають на їх рахунках.

Йдеться про норматив H6, розповів Поздишев: він забороняє банкам видавати одному позичальнику або групі пов'язаних позичальників суму, що перевищує 25% його капіталу.

ЦБ розглядає можливість послаблень у цьому нормативі для банків, що кредитують підсанкційні компанії, до 1 січня 2019 року, сказав заступник голови.

За даними видання "Коммерсант", про пом'якшення нормативу Н6 владу просив мільярдер Віктор Вексельберг, включений в «чорний список» разом з усіма своїми активами в квітні.

Прохання Вексельберга стосувалося Меткомбанку, серед бенефіціарів якого - партнери мільярдера і топ-менеджери його структур.

На рахунках Меткомбанка, що займає 80-е місце за активами в Росії, - 14,2 млрд рублів вкладів фізосіб і ще 21,5 млрд рублів у вигляді корпоративних депозитів.

У випадку з Олегом Дерипаскою мова може йти про банк «Союз», в якому алюмінієвий магнат контролює 10% через «Ингосстрах» (на 99% належить Дерипасці).

На рахунках «Союзу» (74-е місце за активами) - 28,1 млрд рублів вкладів фізосіб і 39,8 мільярда рублів коштів корпорацій.

Крім послаблень по кредитуванню ЦБ розглядає можливість знизити вимоги до резервів, заявив Поздишев. Крім того, банку вже дозволено не погіршувати фінансовий стан позичальника, якість обслуговування його боргу, а також переводити позику в іншу категорію якості, якщо становище компанії або її застави погіршилося внаслідок введення санкцій.

«Це робиться для того, щоб пояснити банкам, що сам факт включення позичальника до списку санкцій негайно не призводить до погіршення його кредитної якості. На жаль, санкційна тематика дуже часто береться як західними, так іноді і російськими банками як негайна до виконання", - пояснив заступник голови центробанку.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...