"Вони діють групами":у НАТО розробили методичку для боротьби з кремлівськими тролями

Для протидії російським співробітникам" ольгінської фабрики брехні" слід дотримуватися чотирьох основних правил.

Ілюстрація:ivano-frankivsk.uol.ua

У НАТО розробили методичні рекомендації, як виявляти і протидіяти російському дезінформаційному тролінгу в інтернеті. Про це йдеться в дослідженні "Інтернет тролінг як засіб гібридної війни: ситуація в Латвії", проведеного латвійським Центром НАТО щодо поліпшення стратегічної комунікації, повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"Російсько-український конфлікт показав, як фейкові особистості і акаунти використовувалися для поширення інформації через соціальні мережі, блоги, коментаторів в мережі з метою маніпуляції і введення в оману опонентів. Деякі матеріали журналістських розслідувань засвідчують існування так званих "фабрик тролів" на російських сайтах, які використовують людей для поширення дезінформації, пліток, сфальсифікованих фактів, підключаються до дискусій зі своїми власними позиціями або зловживають цим", - йдеться в дослідженні.

Тому, експерти Центру НАТО щодо поліпшення стратегічних комунікацій підготували рекомендації, як виявляти і протидіяти тролям он-лайн.

Перший крок має на меті виявити такого гібридного троля за такими ознаками: коментарі занадто довгі (більше чотирьох рядків); не відповідають змісту дискусії; відзначені як тролінг іншими учасниками дискусії; відкрито агресивні і ворожі; містять багато мовних помилок.

"Якщо ви виявили одного гібридного троля - шукайте інших, адже вони, як правило, діють групами, або один троль виступає під різними іменами", - рекомендують експерти, зазначаючи, що навіть повна відповідність цим ознакам не є стовідсотковим підтвердженням гібридного троллінгу.

Другий крок передбачає перевірку гібридних тролів. Для цього рекомендується поставити запитання, адже "класичні" тролі, як правило відповідають, а гібридні часто не мають такої можливості через неналежне володіння мовами. Також рекомендується перевірити аналогічні коментарі гібридних тролів в інших он-лайн дискусіях, де коментарі можуть багаторазово повторюватися протягом довгого періоду.

Третій крок має на меті повідомити про виявленого гібридного троля іншим справжнім учасникам обговорення.

І, нарешті, четверта рекомендація наголошує на необхідності ігнорування гібридних тролів і не продовжування з ними дискусії.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...