Вперше за останні 14 років: В Україні через нестачу води може зупинитися одна з ГАЕС

Обстановка настільки критична, що з 76 млн куб. м запасів води у водосховищах залишилося всього 28.

Ташлицька ГАЕС. Фото: sunpp.mk.ua.

Ташлицька гідроакумулююча станція (ГАЕС) вперше за останні 14 років може бути зупинена через критично низький рівень води в річці Південний Буг. Про це повідомляє прес-служба НАЕК "Енергоатом", передають Патріоти України.

Згідно з даними НАЕК, в зв'язку з критично низькою витратою води в річці Південний Буг і встановленням рівня Олександрівського водосховища Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу на позначці 14,35 м, з 9 серпня водойма переведена в режим транзитного пропуску.

"На сьогоднішній день обстановка настільки критична, що з 76 млн куб. м запасів води у водосховищах залишилося всього 28. У найбільшому, Ладижинському, наприклад, з 28 млн куб. м запасу води залишилося всього 11. Однак в найбільш напруженому графіку нині працює Олександрівська водойма, яка відпрацювала вже весь свій запас, і ми змушені переводити її на транзитний пропуск припливних витрат", - повідомив заступник начальника відділу техногенно-екологічної безпеки Південно-Бузького басейнового управління водних ресурсів Руслан Туз.
Сталий рівень Олександрівського водосховища на відмітці 14,35 м - це найнижча межа водогосподарської ємності водойми. "До "мертвого" об'єму нам залишилося всього 35 см води. Цей невеликий запас залишають для роботи Ташлицької ГАЕС. Якщо доведеться спрацювати і його, на порядок денний буде винесено питання про зупинку гідроакумулюючої станції. І це станеться вперше за останні 14 років", - пояснив заступник начальника гідротехнічного цеху Каскаду ГЕС-ГАЕС Андрій Гнєздилов.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...