"Ихтамнеты" та "відпускники": Волонтери викрили російських контрактників у рядах терористів Донбасу (фото)

У спільноті InformNapalm представили інформацію про вісьмох військових злочинців зі складу мінометної батареї батальйонно-тактичної групи 74 ОМСБр ЗС РФ, які воювали на території України.

Військові злочинці з числа російських контрактників, які допомагали терористам Донбасу. Фото:https://informnapalm.org/

Волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm встановили особи восьми військових злочинців зі складу мінометної батареї батальйонно-тактичної групи 74-ї омсбр Збройних сил Росії, які воювали на Донбасі. Про це йдеться на сайті товариства, передають Патріоти України.

"Нам доведеться визнати, що на сході України дійсно воюють колишні шахтарі - але не місцеві, як заявляє російська пропаганда, а кузбаські гірники з Росії, змушені через безвихідь шукати кращої долі в рядах російської армії", - йдеться в публікації.

За даними InformNapalm, 74-а окрема мотострілецька бригада з Кемеровської області (в/ч 21005, м Юрга) Центрального військового округу брала участь в бойових діях на Донбасі влітку - восени 2014 року. Пізніше окремі військовослужбовці 74-ї омсбр були помічені в складі незаконних збройних формувань "Новоросії".

1. Валентин Темнов

Дата народження 29 вересня 1985 року. Родом з м Новокузнецька (Кемеровська обл.). У 1992-2002 роках навчався в школі №99, згодом - в ПТУ №50 м Новокузнецька. Працював на вугледобувному підприємстві "Шахта" Більшовик ". У 2015 році закінчив юридичний факультет Новокузнецкого філія-інституту Кемеровського державного університету.

Строкову військову службу проходив у 2005-2006 роках у складі 7-ї десантно-штурмової дивізії ВДВ ЗС РФ (в / ч 61756, м Новоросійськ). З кінця травня 2014 року, фіксується в статусі військовослужбовця-контрактника 74-й омсбр. В даний час не є військовослужбовцем ЗС РФ.

У соціальних мережах: VK (архіви профілю, альбому, контактів), OK (архіви профілю, альбому, контактів).

Хронологія і географія подій того періоду (за деякими винятками) непогано описана в фотоальбомі фігуранта №1 Темнова. Як вже було сказано, в кінці травня - початку червня 2014 року колишній шахтар-кузбассовец, який підписав контракт на службу в ЗС РФ, позує в своєму новому вигляді - правда, в запозиченої у товариша по службі Хасамукдінова формі з сержантськими погонами і бляхою чергового роти. Цікаві коментарі до фото: перший - від дружини Ксенії, про те, що тепер її чоловік військовий, і другий - від якогось Дениса, що дає Темнову напуття "гасити бандерівців".

Наступні фотографії з альбому Темнова періоду 20 червня - 5 вересня 2014 року відображають процес бойової підготовки на одному з місцевих полігонів Юргінського гарнізону: польові виходи, освоєння 120-мм мінометів, паралельно - уроки "за системою Станіславського" по перетворенню з військовослужбовця ЗС РФ в бойовика "Новоросії".

Далі в фотоальбомі Темнова фіксуються фотографії, завантажені 5 вересня 2014 року. Вони розповідають про перекидання військового ешелону з Кемеровської області з зупинкою на залізничній станції "Михайлівський рудник" (станція однопутної лінії Арбузово - Орел, в 1 км від міста Желєзногорська Курської області). Ще кілька фото від 5 вересня, судячи з усього, - з точкою призначення в розташуванні лісового табору в прикордонному з Україною районі Ростовської області.

За оцінками волонтерів, ці фотографії в альбомі Темнова завантажені з деяким запізненням. Наприклад, фото на тлі залізничного ешелону у його товаришів по службі датоване раніше - 15 серпня 2014 року.

Найбільший інтерес представляють фотографії, завантажені в альбом Темнова в період 11 вересня - 6 жовтня 2017 року. Це знімки з лісового табору і фотографії з полів. Примітно, що російські військові з цієї серії фото позують то в штатній, т.зв. піксельній формі ЗС РФ з усіма ідентифікаційними нашивками, то в різношерстому вбранні військового зразка і навіть в цивільному одязі, при цьому екіпіровані вони "по-бойовому" та з білими нарукавними пов'язками (ідентифікаційні знаки, які використовуються російськими військовими і незаконними збройними формуваннями на Донбасі).

Відзначимо і військову техніку на цих фотографіях: камуфльовані автомобілі "УАЗ" з гвардійськими знаками на дверях (ймовірно, машини 22-ї гвардійської бригади спецназу ГРУ); бронетранспортери БТР-80 без бортових номерів і розпізнавальних знаків; вантажні автомобілі КамАЗ і "Урал" (машини розрахунків мінометної батареї) без номерних знаків, але з білими ідентифікаційними колами на кабінах (подібне маркування на машинах російських інтервентів ми неодноразово бачили і раніше). Серед усього цього, на одній з фотографії, де наш фігурант Темнов позує на борту бронетранспортера, видно табличка з написом "Донецьк - Сніжне" (швидше за все, знята з маршрутного транспорту).

Судячи з хронології і змісту фотоальбому Темнова, з нього вистачило одного "українського відрядження". Заробивши на потрійному окладі з бойовими виплатами, після прибуття в Кемеровську область він достроково розірвав контракт і повернувся до цивільного життя. Через два роки після бойового відрядження у Темнова загострилася ностальгія: 8 вересня 2016 року він завантажив в мережу раніше не опубліковані фотографії однієї серії, зроблені в зоні бойових дій на Донбасі, - на тлі знищеної техніки (танків Т-64 і БМП).

Для визначення геолокації і часу зйомки була використана база даних ресурсу lostarmour.info. В результаті пошуку і аналізу фотографій встановлено, що знімки цей військовослужбовець 74-й омсбр зробив в районі населеного пункту Новокатеринівка. За даними цього ресурсу, на фото зображена знищена 29 серпня 2014 року колона, в тому числі танки Т-64 і БМП-2 17-ї танкової бригади Збройних сил України.

Також встановлено особи по службі Темнова учасників "українського відрядження - 2014".

2. Марк Шаріфуллін

Дата народження 5 лютого 1992 року. Родом з м Новокузнецька (Кемеровська обл.). У 2009 році закінчив школу №64 в Новокузнецьку. У 2014 році закінчив механіко-машинобудівний факультет Кузбасівського державного технічного університету.

Строкову військову службу проходив у 2010-2011 роках у складі 59-ї окремої мотострілкової бригади (в/ч 44980, Приморський край, Прикордонний р-н, с. Сергіївка) ВВО. З 2013 року і включно літо - осінь 2014 року був військовослужбовцем-контрактником 74-ї омсбр. Можливо, в 2015 році дослужував свій 3-річний контракт в 24-й окремій бригаді спеціального призначення ГРУ (в / ч 55433, Новосибірськ) ЦВО. В даний час звільнений з ЗС РФ.

У соціальних мережах: VK (архіви профілю, альбому, контактів).

Хронологія і географія подій в альбомі Шаріфулліна відображена не гірше, ніж у його товариша по службі. Простежується той же "бойовий шлях", що і у фігуранта №1 Темнова. Але з одним доповненням: приблизно відома дата його повернення з "українського відрядження" - 20 жовтня 2014 року (за фотографіями на пероні залізничного вокзалу Самари). В альбомі фігуранта №2 є ряд групових знімків, помічених і в альбомі Темнова, спільні фото обох військовослужбовців, в тому числі знімок, зроблений по дорозі в Україну на зал. станції "Михайлівський рудник", і знімок з лісового табору російських окупантів.

Одна з останніх фотографій Шаріфулліна, завантажена в альбом 23 лютого 2017 року, відноситься до періоду його бойового "відрядження" 2014 року. На фото видно КамАЗ з білим ідентифікаційним колом, у самого ж фігуранта - біла нарукавна пов'язка окупаційних військ.

3. Євген Іванов

Дата народження 14 листопада. Місцем проживання зазначений м.Сочі. Імовірно родом з с. Шира (Хакасія).

Строкову військову службу проходив у ВДВ ЗС РФ. Станом на період весна - осінь 2014 року військовослужбовець-контрактник 74-ї омсбр. Імовірно діючий військовослужбовець ЗС РФ.

У соціальних мережах: VK (архіви профілю, альбому, контактів).

У фотоальбомі фігуранта №3 Іванова також виявлені знімки періоду "українського відрядження - 2014", в тому числі групова фотографія з тієї ж серії, що у фігуранта №1 Темнова (знімки 207 і 224) і знімок на тлі вже знайомого нам "Уралу" мінометної батареї з білим ідентифікаційним колом і тактичним знаком, характерним для НВФ "Новоросії", - у вигляді ромба. Іванов також впізнаний на фотографії (знімок 247) в альбомі фігуранта №2 Шаріфулліна.

4. Олександр Пижьянов

Дата народження 9 травня 1993 року. Родом з м Сіверська (Томська обл.).

Строкову військову службу проходив у 2013-2014 роках в 74-й омсбр, з 2014 року - військовослужбовець-контрактник цієї ж бригади.

У соціальних мережах: VK (архіви профілю, альбому, контактів), VK2 (профіль неактивний з весни 2014 року).

У фотоальбомі фігуранта №4 Пижьянова немає явних фото "українського відрядження - 2014", натякає на неї хіба що груповий знімок на тлі військового ешелону, завантажений 15 серпня 2014 року (ця ж фотографія є і в альбомі фігуранта №1 Темнова). Крім цього, Пижьянов впізнаний на ряді фотографій в альбомі фігуранта №2 Шаріфулліна (знімки 243, 239) і фігуранта №1 Темнова (знімки 214, 216, 228).

5. Олексій Голєв

З 2007 року і приблизно до цього дня військовослужбовець-контрактник 74-ї омсбр.

У соціальних мережах: VK (архіви профілю, альбому, контактів), VK2 (профіль неактивний з жовтня 2012 року), OK (архіви профілю, альбому, контактів).

У фотоальбомі фігуранта №5 Голєва немає фото "українського відрядження - 2014", хоча його самого вдалося впізнати на ряді фотографій в альбомі фігуранта №2 Шаріфулліна (знімки 234, 237, 242).

6. Максим Кузмін

Дата народження 7 грудня 1984 року. Родом з м Кемерово. Станом на 2014 рік військовослужбовець-контрактник 74-ї омсбр. У соціальних мережах: VK (профіль неактивний з жовтня 2012 року).

Незважаючи на те, що сторінка фігуранта №6 Кузміна неактивна вже п'ятий рік, нам вдалося впізнати його на фотографіях "бойових товаришів", зроблених в 2014 році, - в альбомі фігуранта №2 Шаріфулліна (снімок237) і фігуранта №1 Темнова (знімок 214 і 172 ).

7. Данило Коблік

Дата народження 20 червня 1993 року. Родом з м Юрга (Кемеровська обл.). Станом на 2014 рік військовослужбовець 74-ї омсбр. У соціальних мережах: VK (профіль неактивний з серпня 2014 року) OK (архіви профілю, альбому, контактів).

Незважаючи на те що сторінка фігуранта №7 Кобліка неактивна з 2014 року, в його фотоальбомі є ряд знімків з "українського відрядження - 2014", в тому числі фото, завантажене 4 серпня, з коментарем "На Україні". Також він пізнаний на фотографіях фігуранта №1 Темнова (знімок 228) і фігуранта №2 Шаріфулліна (знімок 235,237).

8. Жакс Іскаков

Дата народження 4 квітня 1991 року. Родом з Омська. Станом на 2014 рік і приблизно до цього дня військовослужбовець-контрактник 74-ї омсбр. У соціальних мережах: VK (архіви профілю, альбому, контактів).

У фотоальбомі фігуранта №8 Іскакова виявлені кілька фотографій періоду "українського відрядження - 2014", завантажених у вересні 2014 року, в тому числі загальні знімки з фігурантом №2 Шаріфулліним.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...