Загадки минулого: Історикам вдалося розшифрувати інструкцію до "давньогрецького комп'ютера"

Вчені в далекому минулому знали набагато більше того, що прийнято їм приписувати. Наприклад, хто зараз може визначити колір майбутнього затемнення і передбачити по ньому майбутнє?

Антикітерський механізм - древній астрономічний "комп'ютер". Фото: earth-chronicles.ruМіжнародній групі вчених вдалося прочитати текст, вигравіруваний на уламках Антикітерського механізму - 2100-річної археологічної знахідки, яка вважається найдавнішим з відомих аналогових обчислювальних пристроїв. Результати були представлені на спеціальному заході в Бібліотеці історичного фонду Катерини Ласкарідіс в Афінах, пишуть Патріоти України з посиланням на сайт Нескучные новости.

Дослідники, які беруть участь в грецько-британському проекті Antikythera Mechanism Research Project, застосували рентгенівську томографію та інші методи візуалізації, щоб розшифрувати дрібні букви на зовнішній і внутрішній сторонах 82-х збережених фрагментів. Розмір деяких символів не перевищував 1,2 міліметра. Робота зайняла 12 років.

У загальній сумі вдалося прочитати 500 слів, що містять близько 3,5 тисячі букв. За словами дослідника Майка Едмундса (Mike Edmunds), детальні інструкції викладені формальною мовою. Отримана інформація підтвердила існуючі припущення про призначення приладу. З його допомогою можна було стежити за рухом Сонця, Місяця, планет і їх перебуванням в зодіакальних сузір'ях, а також розраховувати фази Місяця і час сонячних і місячних затемнень.

Цікавою знахідкою стало те, що механізм мав також астрологічне призначення. Як з'ясували вчені, він міг обчислювати колір майбутнього затемнення, який вважався важливим для пророкувань майбутнього. Проте основні функції приладу були астрономічними.

Покриті мінеральним шаром фрагменти бронзового механізму, що складається з корпусу, рукояток і декількох десятків шестерень, були виявлені в 1901 році на давньогрецькому судні, що затонуло в середині I століття до нашої ери біля острова Антикітери. За оцінками, він був виготовлений між 200 і 70 роками до нашої ери і не мав аналогів наступну тисячу років. Вказівки на існування подібних пристроїв містяться в ще більш древніх текстах, написаних між 500 і 300 роками до нашої ери.

Реконструкції Антикітерського механізму пропонували англійський історик науки Дерек Джон де Соллі Прайс в 1971 році і співробітник Лондонського музею науки Майкл Райт в 2002 році.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...