Захід пропонує Києву "ірландський сценарій" для Донбасу, - історик

Невигідні умови деокупації української території, які пропонуються на Заході, як правило, не містять під собою реальних схем звільнення від російської окупації і не враховують всіх складових, які є визначальними для збереження цілісності України.

Ілюстрація:Радіо Свобода

Країни Заходу постійно пропонують Києву невигідні умови деокупації українського Донбасу. Отже, більшість таких планів не містять під собою реальних схем його звільнення від російської окупації і не враховують всіх складових, які є визначальними для збереження цілісності України. Про це йдеться на сайті День, передають Патріоти України.

На думку історика Олени Стяжкіної, така тенденція згубно діє на українців, які починають звикати до окупації частини української землі і заслугою цьому є реванш проросійських сил в Україні.

"Ми свідомо говоримо про деокупацію, абсолютно розуміючи, що процес агресії РФ на території України має багато інших складових, зокрема інформаційну, цивілізаційну, антиолігархічну напруженість, соціальний контекст тощо. Практика звільнених територій демонструє, що там, де немає російської армії, танків і "Градів", там немає і війни", - повідомила Стяжкіна.

За її словами, західні партнери використовують різні сюжети і теми створення ліній десепаратизації, грунтуючись на "ірландському сценарії".

"Цей підхід нав'язується силами реваншу, і так за 20 років ми точно можемо отримати ірландський варіант, а маємо насправді отримати єдину Україну. Тому слова і визначення дуже важливі для правильного розуміння ситуації, в якій ми знаходимося, і, відповідно, побудови адекватних стратегій", - заявила історик.

Окрім того, рано чи пізно потрібен буде суд над колаборантами. Причому не стільки заради їхнього засудження, скільки для "права на відповідальність" тих, хто не за власною волею вимушений працювати під владою окупанта. Олена Стяжкіна пропонує розробити закон "про колаборацію" з метою "очищення тих українських громадян, які вимушено перебувають на окупованих територіях".

Вона переконана, що перед українцями (і не лише жителями Донбасу) стоїть завдання створювати реальність завтрашнього дня з тим, щоб "бути соняшником в полях Донбасу на рідній землі, а не пилом на російських чоботах".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...