"Американські колеги запитали, чому ми не застрелили його на місці", - Ситник про суддю-стрільця Бурана

Адже у США з опором владі все серйозніше, ніж у нас, пояснив голова НАБУ.

Артем Ситник. Фото:espreso.tv

Глава Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник вважає професійними дії своїх підопічних під час обшуку будинку одеського судді Олексія Бурана, коли той відкрив по них стрілянину. Про це в інтерв'ю виданню ЛІГА.net розповів сам Ситник, передають Патріоти України.

"Що може бути більш ефективним, ніж зняти імунітет з судді всього за два дні і добитися взяття його під варту без права застави? Так, детективи діяли професійно. Суддя має імунітет, і ми не мали права його затримувати без дозволу Верховної Ради", - сказав Ситник.

Він додав, що якби судді не було вдома, детективи все одно проводили б обшук приміщення.

"Повторюся, туди йшли не затримувати суддю, бо це забороняє закон, а проводити обшук на підставі санкції суду. Але скажу вам так: американські колеги, коли дізналися про цей випадок, запитали нас прямо: "Чому ви його не застрелили на місці?". У США з опором владі все серйозніше, ніж у нас", - розповів Ситник.

Як відомо, інцидент трапився 29 березня. Суддя відкрив стрілянину по слідчих антикорупційного бюро, після чого зник з місця події.

Голова Ради суддів Валентина Симоненко заявляла, що Буран намагався покінчити життя самогубством, і до цього його довели методи і дії правоохоронців. Сам суддя спробу суїциду заперечував.

31 березня Верховна Рада України в ході пленарного засідання дала згоду на затримання і взяття судді під варту. Буран був присутній на засіданні Ради і заявив, що звинувачення проти нього не відповідають дійсності.

Він також сказав, що відстрілювався від детективів НАБУ, вирішивши, що на його будинок здійснюють збройний напад. За його словами, в пістолеті був всього один патрон. Коли він вийшов із залу, його заарештували співробітники НАБУ.

За даними слідства, суддя вимагав через посередника гроші з учасника процесу за "правильне" судове рішення у цивільній справі про стягнення боргу.

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...