Арсеній Яценюк, два роки біля керма: підсумки діяльності прем'єра-популіста в цифрах та фактах

Слова в Арсенія Петровича дуже часто розходилися зі справами, і це чітко видно у порівнянні в цифрах результатів його діяльності.

Арсеній Яценюк. Фото:www.rbc.ua

Арсеній Яценюк, доля якого повинна була сьогодні вирішитися в Раді, зробив свого часу багато заяв на тему "турботи про кожного українця". Про це пише Обозреватель, зазначають Патріоти України.

Наприклад, успішно підняв ціни на послуги ЖКГ і набрав кредитів, допустив астрономічну інфляцію, попутно киваючи на "попередників" і важку ситуацію на Донбасі.

А обороняти країну вирішив за допомогою паркана, на який пішли мільйони гривень, поки на Арсенія Петровича не зійшло "осяяння" його марності.

Слова у Арсенія Петровича настільки часто розходилися зі справами, що видання вирішило відобразити справи Яценюка в цифрах.

Зростання всього

За час перебування Яценюка в кріслі прем'єра в Україні рішучим чином зростало все: курс долара, сума державного боргу, тарифи, ціни, інфляція.

Так, 27 лютого 2014 (саме в цей день Арсеній Петрович став прем'єром) курс долара був 10,5. А вже 16 лютого 2016 року за офіційним курсом НБУ валюта США коштувала 26,8.

Державний борг України теж не стояв на місці, 683 млрд гривень на початку 2014 року і цілих 1,57 трильйона наприкінці 2015.

Але Арсенію Петровичу все ж варто віддати належне. Він з самого початку заявляв про те, що ціни на тарифи будуть рости, мовляв, вони не ринкові, а інакше МВФ не дасть грошей. У підсумку тільки в 2015 році ціни на послуги ЖКГ зросли на 20% на електроенергію, на 73% на тепло, гаряча і холодна вода піднялися в ціні на 57% і 25% відповідно.

Зросли і ціни на продукти, так 3-літрова каструля борщу в 2014 році коштувала 39 гривень, в 2016 вже 128 гривень. Сам же Яценюк впевнений, що не має ніякого відношення до підвищення цін, виправдовуючи їх зростанням тарифів на ЖКГ.

"Основа зростання цін - підвищення тарифів на ЖКГ. Прем'єр-міністр не має права дати вказівку голові антимонопольного комітету. Я з ним недавно зустрічався. Вони почали антимонопольні розслідування. Я звернуся після виступу з тим, щоб перевірили ситуацію на продовольчому ринку", - заявив прем'єр в кінці 2015 року. Додавши, що завдяки зоні вільної торгівлі з ЄС уряд "передбачає питання цінової стабільності на наступний рік".

При цьому поки Арсеній Петрович збирається звертатися і обіцяє "стабільність", електроенергія для українців в 2016-му році подорожчає ще двічі - в березні і вересні. І якщо на даний момент українці, які споживають від 100 до 600 кВт / годин електроенергії на місяць, платять за кожен кВт 78,9 копійок, в березні тариф підвищиться до 99 копійок, а у вересні - до 129 копійок.

На тлі успішного зростання цін, Арсеній Петрович може "похвалитися" тим, що фактична мінімальна зарплата в доларах в Україні з 2014 року знизилася зі 135 доларів до 53, а мінімальна пенсія зі 105 доларів до 41. Разом інфляція в 2015 році досягла 43%.

Що, правда, не заважає Яценюку заявляти про порятунок соціально незахищених верств населення, до яких, якщо так триватиме, зможе себе зарахувати майже кожен українець, крім самого Яценюка і наближених до нього людей.

Так, глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв за підтримки прем'єр-міністра Арсенія Яценюка не цурається заробляти гроші найпростішим способом - укладанням контрактів з відверто корупційними схемами.

А поки Яценюк пропонує скористатися унікальною можливістю, отримати субсидію на "комуналку" і опинитися у в'язниці.

Зрозуміло сам Арсеній Петрович традиційно знаходить виправдання своїх "успіхів" в "попередниках", а також в конфлікті на Донбасі. Паралельно вирішивши закопати гроші в землю за допомогою проекту "Стіна", від якого сам же вирішив відмовитися, "прозрівши" через цілий рік залучення західних кредитів і марної витрати державних грошей.

Внесок в оборону

230 кілометрів нервів, 72 кілометри паркана, 9 вогневих позицій на 10 осіб і 5 опорних пунктів. Саме стільки за весь 2015 рік вдалося спорудити в рамках проекту "Стіна", який з особливим пафосом був перейменований в "Європейський вал".

Нагадаємо, що початкові цифри проекту включали: 1500 км траншей і ходів сполучення, понад 8000 окопів для техніки, понад 4000 бліндажів, створення 60-кілометрового невибухового загородження. Все це повинно було бути створено до кінця 2018 року.

"Облаштування кордону направлено на вирішення декількох завдань, зокрема, припинення незаконної міграції, контрабанди, протидія проникненню диверсантів, припинення переміщення радіоактивних матеріалів, створення першого рубежу оборони. І найголовніше: якщо немає кордону, то безвізового режиму з ЄС нам ніхто не дасть. Крім цього, без кордону не можна вступити в НАТО", - заявляв прем'єр ще в 2014 році.

Для реалізації проекту прем'єр навіть залучив фінансову допомогу, продовжуючи заривати гроші в землю.

"Що стосується фінансування, то на даний момент ми отримуємо допомогу на облаштування кордону з 15 міжнародних проектів в розмірі 500 мільйонів гривень. Основна сума, яка прийшла від ЄС, - це 235 мільйонів гривень", - похвалився в жовтні 2014 Арсеній Петрович своїми успіхами в пошуку фінансування в кишенях західних партнерів.

А всіх тих, хто критикує проект, прем'єр вирішив налякати, не багато не мало, висиланням за кордон. Напевно саме так, за поданнями Яценюка, повинна виглядати демократія і реакція на цивільний контроль витрат державних грошей.

"Державний кордон будується і буде побудований. Хто виступає проти облаштування кордону і лінії безпеки, ми дамо можливість отримати квиток в одну сторону - по той бік кордону", - лякав прем'єр в лютому 2015 цього року всіх супротивників свого "дітища".

Щоб уже в травні заявити, що проект з сотень кілометрів ровів, ешелонованої системи оборони, довготривалих вогневих точок, перетворюється в - камери зі стовпчиками.

"Україна не будуватиме стіну вздовж кордону з Росією. Кордон з північним сусідом буде охороняти електроніка", - заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в кінці травня 2015 року.

На Яценюка, через рік робіт і планомірне встановлення паркана зійшло осяяння. Прем'єр несподівано зрозумів, що електронні системи "дешевші і ефективніш від натягнутих металевих сіток і колючого дроту".

"Оборонні конструкції повинні охороняти люди, а це додатковий ресурс", - зробив висновок Арсеній Петрович.

До речі про стовпи, під керівництвом Яценюка, Кабмін вирішив знайти найефективніше місце, щоб витратити 65 мільйонів гривень. А саме поставити на кордоні стовпчики по 10 тисяч гривень за штуку.

Всього в проект "Стіна" планувалося направити близько 8,3 млрд гривень. За минулий рік в "Стіну" встигли закопати 400 млн гривень.

На Донеччині російський БПЛА скинув гранату на легковик із людьми (фото)

неділя, 5 травень 2024, 13:40

У неділю, 5 травня, безпілотник із гранатою атакував авто із цивільними у Покровському районі Донецької області. Внаслідок вибуху поранення дістали троє людей: 68-річний чоловік та двоє жінок 49 та 67 років. Про це повідомляє Донецька обласна прокурату...

В ISW пояснили, що стоїть за оголошенням РФ у розшук політичних і військових лідерів України

неділя, 5 травень 2024, 12:30

Оголошення Росією у розшук президента України Володимира Зеленського та ще кількох політичних і військових лідерів є частиною її інформаційної операції з дипломатичної ізоляції країни. Кремль і не думає полишати спроб представити свою неспровоковану аг...