Аваков з Ківою "скрутив дулю" грузинській команді МВС - засновник УБОЗу

Усередині МВС є два антагоністичні табори. Група українських політиків-бізнесменів і політична група грузин мають абсолютно різні інтереси і поняття про реформу, вважає Валерій Кур.

Валерій Кур. Фотоwww.youtube.com

Начальник департаменту протидії наркозлочинності Нацполіціі України Ілля Ківа не повинен служити в правоохоронних органах. Таку думку виданню Гордон висловив один із засновників головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, організатор і керівник управління кримінальної розвідки в складі МВС України, полковник міліції, почесний член International Police Association Валерій Кур, передають Патріоти України.

Він прокоментував рішення міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова про те, що "Ківа не працюватиме в поліції і перейде на іншу роботу".

"Думаю, переведення Ківи в МВС робиться на зло грузинській команді і не піде на користь суспільству. Це ілюстрація того, як б'ються дві сили, які беруть участь в реформі МВС", - вважає Кур.

На його думку, "те позитивне, що робив Ківа, дуже незначне". "Одним Ківа подобається, а інші вважають, що він не має права служити в правоохоронних органах і не сприяє поліпшенню іміджу МВС і держави в цілому. На першій стадії він дуже добре висловлювався і в цілому він швидше актор і популіст.

Як рекламіст свого продукту він, може, і годиться - проводити шоу, наприклад. Але те, що він робить, в дійсності не вписується в систему оцінок роботи", - переконаний Кур.

Він зазначив, що "все, що з'явилося в ЗМІ про нього, не могло не стати предметом розгляду кадрового апарату - ні зараз, ні в старій системі МВС СРСР".

"З таким послужним списком, як у Ківи, не можна служити в органах внутрішніх справ. Я припускаю, він виконує певні функції для своїх "господарів", щось "кришує" для них і себе не забуває. Таким керівникам він дуже вигідний, зручний.

Крім того, зараз стало ясно, що він пов'язаний з кримінальним світом, це видно з його ж заяв. Наприклад, він відкрито сказав, що вбитий бізнесмен Тарас Зіновенко, власник спортивного клубу готелю "Дружба", - його товариш. Хоча ми всі знаємо, що Зіновенко перебуває на всіх обліках в МВС як особливо небезпечний рецидивіст, кілер на прізвисько Тарік", - сказав він.

"З великими труднощами вдалося довести страшні злочини Таріка, він відсидів великий термін. "Заявляти "це мій друг" нерозумно, але я не думаю, що Ківа - дурна людина", - додав він.

Кур вважає, що "проти Ківи кажуть заяви в пресі про те, що він психічно неврівноважений і має довідку".

"Об'єктивно все говорить про те, що грузини мають рацію, такі люди не можуть служити в правоохоронних органах. Чому керівництво міністерства ховає Ківу в МВС? Нехай суспільство саме здогадується", - сказав він.

За словами Кура, "суспільство не знає більшої частини того, що діється в МВС і в політикумі в цілому".

"Думаю, відставка Згуладзе - це більшою мірою політика. Хоча є і суб'єктивні причини. Грузини ж не збиралися все життя працювати в Україні, у них є інші інтереси, і перш за все в своїй країні, і ми це розуміли.

Приїхала ціла грузинська команда, вона брала участь не тільки в реформі МВС, але і в економіці, соціальному житті. Все, що відбувається в нашій державі, відбивається на грузинах - у нас криза, значить, і у них криза", - зазначив один із засновників УБОЗу.

Він припустив, що "має місце і прямий саботаж: певні політичні сили, що володіють можливостями, чинять опір реформам".

"Усередині МВС є два антагоністичні табори. Група українських політиків-бізнесменів і політична група грузин мають абсолютно різні інтереси і поняття про реформу, різні критерії для оцінок. Все це треба розуміти. "Наша" псевдоукраїнська структура в МВС - це фінансово-олігархічна сила. Все, що буде зроблено добре, в тому числі грузинами, вона буде намагатися піднести як свої заслуги. Якщо щось погано - буде давати зрозуміти, що це грузини "винні", - розповів він.

Кур підкреслив, що "грузинська команда не буде працювати в Україні вічно, більш того, настануть часи, коли на неї "повісять" всі проблеми, які не були вирішені, тому що вони не місцеві, а ЗМІ більшою мірою купуються їх противниками".

"Я хочу бути об'єктивним і не виступаю тільки на захист, буду і критикувати грузин. Те, що вони зробили, - це дуже мало, але цього ніколи б не зробили наші, особливо ті, хто просто забіг в МВС, щоб зробити черговий стрибок в кар'єрі або вирішити власні питання. Якщо порівняти різні сектори в Україні, то реформи в МВС все-таки почалися краще, ніж в інших сферах - пенітенціарній, прокурорській, суддівській", - переконаний він.

На його думку, "якщо глава держави не захистить грузин, то те хороше, що вони зробили, навряд чи комусь вдасться продовжити і зробити краще".

"Грузинська команда під постійним контролем ЗМІ та громадських організацій. Всі наші політикани пов'язані з тіньовими бізнес-інтересами і політичними розкладами. І закулісна боротьба проти грузин-реформаторів ведеться на полі їх супротивників, які тут, як риба в воді. Це некоректна і нецивілізована боротьба", - підсумував Кур.

Як відомо, 12 травня перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе пішла у відставку за власним бажанням. Вона додала, що "залишається в команді", і, "прийнявши пропозицію міністра, очолить спеціально створену групу радників".

14 травня глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе повідомила, що подала заяву про звільнення Ківи.

Ківа був призначений головою департаменту протидії наркозлочинності в жовтні 2015 року. До цього він працював заступником начальника міліції Донецької області, а потім - Херсонської.

При цьому він досі не пройшов переатестацію. Спочатку Ківа заявив, що не зміг цього зробити, тому що хворів. Пізніше глава МВС Арсен Аваков сказав, що Ківа пройде переатестацію, "коли в цьому буде необхідність". Потім Ківа заявив, що не йде на атестацію, тому що "фармакологічна мафія" організувала проти нього кампанію, щоб звільнити з поліції, і, нарешті, поїхав у відрядження.

Ківа заявляв, що готовий порушити закон заради залучення наркоділків до відповідальності і що він сам пробував наркотики. Він також відомий неоднозначними ініціативами по боротьбі з наркотиками. Наприклад, він запропонував продавати парацетамол за рецептом.


"Іноді ворог може здійснювати дії": Ворожі ДРГ намагаються проникнути на Харківщину - чи є загроза для Харкова

четвер, 2 травень 2024, 14:49

Упродовж минулого тижня були зафіксовані спроби прориву російських диверсійно-розвідувальних груп до Харківської області. Втім, навряд чи це становить загрозу для самого Харкова. Про це в телемарафоні повідомив речник Нацгвардії Руслан Музичук, передаю...

Під прицілом: Американський генерал пояснив, що стане першочерговими цілями для ATACMS

четвер, 2 травень 2024, 14:38

Надані союзниками ракети Atacms допоможуть ЗСУ завдавати точних ударів по російських штабах, логістиці та артилерії ворога на лінії фронту та в Криму. Український Генштаб також знайде найкращі цілі для літаків F-16. Про це розповів колишній командувач ...