Більш прихильний до України? ЗМІ представили досьє на нового Генсека ООН (інфографіка)

Україна очікує від Антоніу Гутерреша більшої уваги до конфлікту навколо Донбасу і Криму, інші країни - до вирішення проблем біженців.

Антоніу Мануел ді Олівейра Гутерреш. Фото:Liga.net

Сьогодні Генеральна Асамблея затвердила кандидатуру нового генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша, підтриману одноголосно постійними членами Ради безпеки ООН 5 жовтня. Про це пише Ліга.net, інформують Патріоти України.

Новий генеральний секретар ООН, який приступить до виконання обов'язків з першого січня, має за плечима досвід керівництва одним з найскладніших напрямків роботи організації - допомогою біженцям. Управління верховного комісара ООН у справах біженців, яке Гуттереш очолював з 2005 по 2015 рік, надає допомогу біженцям, переміщеним особам і людям без громадянства (апатридів) в 126 країнах.

У цьому управлінні працює понад 9700 співробітників, і багато хто з них - в гарячих точках, нерідко ризикуючи життями. Ще одним плюсом Гутерреша, в порівнянні з нинішнім генсеком ООН Пан Гі Муном, є активний підхід до вирішення проблем, що стоять перед організацією, і колосальний політичний досвід, в тому числі керівництва урядом Португалії.

На Гуттереша покладають надію всі, кому небайдуже рішення міграційної кризи на Близькому Сході і в Європі, адже кількість насильно переміщених людей в цьому році досягла 65 млн чоловік, з них 21 млн мають статус біженця. Одночасно цей прихильник політики притулку і толерантності викликатиме роздратування у частини європейських правих, які подібні цінності відкидають. Гутерреш неодноразово закликав не закривати очі на війну в Сирії і надати притулок біженцям, своїми пріоритетами на новій посаді він називає превентивну дипломатію для запобігання воєн, захист прав людини і виконання цілей розвитку.

Україна підтримала обрання Антоніу Гутерреша генсеком ООН на тлі незграбних спроб Кремля добитися цієї посади для генерального директора ЮНЕСКО Ірини Боковой, яка має добрі стосунки з російським керівництвом і особисто знайома з багатьма російськими політиками. Як заявив в інтерв'ю українській службі Голосу Америки постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, Україна очікує від нового генсека більшої уваги до конфлікту навколо Донбасу і Криму.

"На відміну від такої повної, м'яко кажучи нейтральності, а насправді інтернів нинішнього генерального секретаря (Пан Гі Муна, - ред.) щодо питання України, думаю, що майбутній генсек буде набагато більше налаштований на допомогу нам", - зазначив він.

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...