Брали книги про Голодомор: Слідчі РФ розшукують читачів української бібліотеки в Москві

Російські слідчі вимагають надати анкетні дані читачів, які брали книги кілька років тому.

Розшукують тих, хто брав книги "Ментальність орди", "Україна або смерть", "Голод в Україні". Фото: rbc.ua.

У Росії слідчі розшукують читачів Бібліотеки української літератури в Москві, які брали книги про Голодомор та з історії України, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За словами джерела в бібліотеці, слідчі вимагають надати анкетні дані читачів, які брали книги 18, вісім і шість років тому.

"Тепер їх, невідомо навіщо, шукає поліція, ведуть кримінальну справу, заведено по епізодах з 2011 по 2015 роки", - повідомило джерело.

Слідчі розшукують читачів, які брали книги "Ментальність орди", "Україна або смерть", "Голод в Україні".

Крім того, за інформацією співрозмовника агентства, на даний момент в бібліотеці триває інвентаризація, і переглядають всі книги, що знаходяться в фондах. Багатьом співробітникам погрожують звільненням.

28 жовтня 2015 року в приміщенні Бібліотеки української літератури в Москві пройшли обшуки, під час яких було вилучено газету "Час Руху", книги "Бандерівщина", "Український визвольний рух" і дитячий журнал "Барвінок", які нібито можуть носити "русофобський характер". Після цього Слідчий комітет РФ завів на директора бібліотеки Наталію Шаріну кримінальну справу. 30 жовтня її помістили під домашній арешт. У березні 2016 року адвокат Шаріної Іван Павлов повідомив, що Слідчий комітет РФ має намір пред'явити їй нове обвинувачення - за статтею "розтрата".

МЗС і Мінкульт України заявили рішучий протест у зв'язку із затриманням бібліотекаря і відзначили, що Кремль намагається наклеїти ярлики "русофобства" і "екстремізму" на все українське. У листопаді правозахисний центр «Меморіал» визнав Шаріну політв'язнем.

Президент РФ Володимир Путін заявляв, що "вперше чує" про арешт директора бібліотеки, і пообіцяв прояснити це питання.

Cкільки чеченців воює на боці росіян проти України: Розвідка Британіїх озвучила цифри

понеділок, 6 травень 2024, 19:56

На війні з Україною у проросійських чеченських підрозділах зараз перебуває близько 9 тис. осіб. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії у Twitter, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, проросійські чеченські сили воюют...

За безпрецедентну кібератаку московських спецслужб: Німеччина відкликала посла з РФ

понеділок, 6 травень 2024, 19:27

Німеччина відкликала свого посла з Росії для консультацій після того, як Берлін звинуватив Москву в кібератаках на оборонні та аерокосмічні компанії та партію влади. Про це заявив речник міністерства закордонних справ ФРН, повідомляє Reutersу понеділок...