Бунт координували з-за кордону, а організовувала місцева агентура: "Акція була спланована мером Торецька, який знаходиться на посаді 18 років", - офіцер розвідки

Події в Торецьку підтверджують, що поведінкою та настроями людей на Донбасі вміло маніпулюють.

У Торецьку п'яні провокатори грудьми зупиняли техніку ЗСУ. Фото: Укрінформ.

Цього тижня прифронтовий Торецьк Донецької області був насичений провокаторами і відвертими ворогами. У місті блокували військову техніку під вигуки "Укропи геть". Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, донедавна торецький напрямок вважався відносно тихим, але останнім часом, за словами українських бійців, українську оборону випробовують на міцність за всіма неписаними законами гібридної війни. Можливо, бойовики шукають зручне місце для удару, аби розрізати лінію фронту, пишуть Патріоти України.

Події у Торецьку, який донедавно звався Дзержинськом, розкручувались як сталева пружина за добре відпрацьованим сценарієм. 3 липня бойовики потужно обстріляли цю позицію, що призвело до загибелі однієї людини.

Згодом 120-міліметрові міни влучили у військовий автопарк, потім полетіли за спини армійців у цивільні квартали. Попередня точність пострілів не дає сумнівів: у тил цілили навмисне. Обстріл тривав і наступного дня.

Після рішення військових про відведення вантажівок до міста, ввечері навколо машин зібрався натовп із жінками у першому ряду, вистачало також і чоловіків напідпитку.

Слід зазначити, що такі блокування армійців Донбас не бачив з весни 2014 року.

Як повідомив начальник слідчого управління поліції міста Андрій Дзицюк, люди були невдоволені і переконували, що їхня присутність унеможливіть обстріли міста. Місцеві на власні очі могли побачити, що ані танків, ані гармат в колоні немає, а тактику російських окупантів - стріляти з-за спин жінок і дітей - використовувати не збираються.

Проте це людей не заспокоїло. "Із кожною хвилиною кількість людей збільшувалась. Вимога одна - Збройні сили України мають залишити місто", - зазначив начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін.

Правоохоронці вже пройшли школу блокувань у 2014 році і спрацювали на випередження. Поліція затримала вісьмох чоловіків. Мову сили натовп зрозумів і близько півночі місто заспокоїлося. Двоє з затриманих отримали адміністративне покарання. На решту чекає суд.

Один із затриманих погодився поговорити з кореспондентом ТСН.Тиждень. Віктор Тихонов працює шахтарем і ремонтує техніку ЗСУ. "Всі переживали, що прилетить безпілотник із того боку, побачить камуфльовану технику і може сюди щось прилетіти", - розповів чоловік. Затриманий зазначив, що опинився на мітингу, коли повертався з роботи. Він вважає, що деякі учасники протесту перегнули палку, кричали образливі слова на адресу військових. Тихонов вважає, що мітинг навколо військових вантажівок виник стихійно.

Однак, поліція з'ясувала, що насправді підготовка до бунту в Торецьку розпочалася задовго до заворушень. Відомі й прізвища тих, хто керував "народним гнівом". Так, кілька інтернет-груп завчасно тиражували заклики до містян. "Сайт "Дзержинськ - місто шахтарів". На сайті було виставлене посилання: "Всі виходьте на вулиці, блокуємо військові підрозділи", - розповів Аброськін. Силовики встановили, що адміністратор цієї інтернет-сторінки на прізвище Волков мешкає у Воронежі.

Скоординовану кампанію підтримав і підконтрольний бойовикам ресурс - "Самооборона Горлівки". Завдання аналогічне - збільшувати антиукраїнські заклики. Та голосів з-за лінії фронту для організації акції мало. У місті мали бути безпосередні організатори і впливові покровителі.

Офіцер військової розвідки назвав конкретну причетну до заворушень у прифронтовому Торецьку людину. "Акція була спланована мером міста Торецька, який знаходиться на посаді 18 років", - переконує офіцер.

Багаторічний господар міста - один із активних організаторів так званого референдуму 2014 року. Чиновник і досі перебуває на посаді. Під час акції протесту він утримувався від гучних промов.

"Я запропонував меру пояснити людям, що вони порушують громадський порядок. На це мер відповів, що йому нічого цим людям пояснювати", - повідомив начальник обласної поліції.

Дізнатися про позицію мера Володимира Слепцова не вдалось - його не було на робочому місці. Втім, українські розвідники очікують нових протестів. "У нас є інформація, що біля однієї з позицій пройде акція, що наші військові стріляють по своїх і по місту", - розповів "Теодор", офіцер військової розвідки. Ворогу нічого не заважає вдаватися до такої тактики: противник має всі компоненти для гібридного удару.


Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...