Через Савченко, Сенцова, Кольченка: Литва ввела нові санкції проти Росії, - Лінас Лінкявічюс

На даний момент у списку міститься 46 осіб, яким заборонений в'їзд на територію Литви, і список ще доповнюється, розповів литовський дипломат.

Лінас Лінкявічюс. Фото:ukrainianwall.com

Литва перша в Євросоюзі заборонила в'їзд на свою територію особам, пов'язаним із засудженням української льотчиці Надії Савченко. Цю інформацію підтвердив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс, передають Патріоти України з посиланням на Delfi.

Крім "списку Савченко", нев'їзними оголошені особи, пов'язані із засудженням українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка. "Конкретно йдеться про російських суддів, прокурорів, які безпосередньо брали участь у справі цих людей. На даний момент виділені 46 осіб, яким заборонений в'їзд на територію Литви", - сказав Лінас Антанас Лінкявічюс, уточнивши, що список доповнюється.

У список увійшли люди, які брали участь в порушенні кримінальних справ проти Савченко, режисера Сенцова і правозахисника Кольченко.

"Ми не визнаємо ці справи, які з нашої точки зору є фальсифікованими, і ці особи, які безпосередньо пов'язані - судді, прокурори, деякі інші діячі з цих самозваних республік - Донецької і Луганської - вони потрапили в цей список", - сказав Лінкявічюс.

Литва - перша країна ЄС, яка склала такий список. За словами міністра, у Литві сподіваються, що крок Вільнюса спонукатиме інші країни і ЄС наслідувати її приклад. Литва і ще 4 країни ЄС представили цю ідею верховному представнику Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріці Могеріні. "Наша мета - спільні дії зони Шенгену", - сказав Лінкявічюс.

Він пропонував Федеріці Могеріні оголосити такий список в масштабі всього ЄС, однак поки цю ініціативу не підтримали. Однак Лінас Лінкявічюс сказав, що це рішення можуть обговорювати і пізніше, оскільки ситуацію Савченко постійно обговорюють європейські дипломати.

"Савченко - актуальне питання, особливо, коли погіршився її стан здоров'я", - сказав міністр. За його словами, із засудженням Сенцова і Кольченка ситуації аналогічні до ситуації Савченко.

Хоча вибори все одно нелегітимні: США визнають Путіна "президентом" РФ

понеділок, 6 травень 2024, 22:15

Сполучені Штати не будуть направляти представника на так звану «інавгурацію» російського диктатора Володимира Путіна, яка відбудеться 7 травня. Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передають Патріоти України. Зо...

Сі Цзіньпін дав гучну обіцянку Макрону щодо війни в Україні

понеділок, 6 травень 2024, 22:01

Влада Китаю взяла на себе зобов'язання утриматися від продажу Росії будь-якої зброї і буде суворо контролювати експорт товарів подвійного призначення. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, повідомляють Патріоти України з посиланням на Le Fi...