Через спротив Росії: Фінляндія вагається з передачею Нідерландам даних по експертизі з "Буком"

Восени 2015 року в Фінляндії було проведено експерименти з ракетною установкою «Бук» російського виробництва на замовлення Нідерландів.

Фінляндія поки не передала Нідерландам дані по МН17 через угоду з РФ по «Буку». Фото: ua.interfax.com.ua.

Фінляндія ще не прийняла рішення про передачу Нідерландам інформації про підсумки випробування ракетної системи «Бук» в зв'язку з катастрофою малайзійського «Боїнга», переговори ще тривають. Про це заявив президент Фінляндії Саулі Нііністё (Sauli Niinisto), передають Патріоти України з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Передачу результатів ускладнюють статті про конфіденційність в фінсько-російській угоді про постачання ракетних систем «Бук», - сказав він на прес-конференції.

С.Нііністьо нагадав, що Нідерланди влітку 2014 року попросили Фінляндію провести експерименти з ракетною установкою «Бук» російського виробництва. «Про що ми ще в той же рік повідомили російській стороні», - додав фінський президент.

Він зазначив, що прохання голландців було викликано тим, що на озброєнні Фінляндії були такі ракетні системи.

В результаті експеримент провели восени 2015 року.

Газета Helsingin Sanomat повідомила в п'ятницю, що Фінляндія не дала дозволу на використання слідчими отриманих в ході секретних випробувань з ракетами «Бук» даних і міжнародна слідча група досі очікує їх результати.

Раніше голова комісії із закордонних справ парламенту Фінляндії Матті Ванханен (Matti Vanhanen) підтвердив факт проведення в країні секретних ракетних експериментів в рамках розслідування катастрофи літака MH17.

«У Фінляндії є ракети, які вийшли з експлуатації, і певні технічні експерименти на них проводилися. Деталі технічних питань мені невідомі», - пояснив М.Ванханен.

Сі Цзіньпін заявив, що має намір працювати з Францією для "вирішення української кризи"

неділя, 5 травень 2024, 20:41

КНР має намір працювати з Францією та всім міжнародним співтовариством над пошуком шляхів "вирішення української кризи". Про це у своїй колонці для Le Figaro заявив лідер Китаю Сі Цзіньпін, передають Патріоти України. Як відомо, лідер Піднебесної прибу...

Окупанти вчергове "захопили" завод у Красногорівці, в ЗСУ відреагували

неділя, 5 травень 2024, 19:15

Російські окупанти вчергове заявили про нібито захоплення опорного пункту на заводі в центрі Красногорівки на Новопавлівському напрямку. Речник оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назар Волошин в коментарі Ліга спростував, що місто вз...