Дати відсіч агресору: Набув чинності закон про заборону ввезення російських книг з антиукраїнським змістом

Порушників нового закону чекають штрафи.

Ілюстрація: 0352.ua

Закон, що передбачає заборону ввезення книг з антиукраїнським змістом з території держави-агресора і тимчасово окупованій території України, вступив в силу, повідомляють Патріоти України.

Згідно з документом, ця видавнича продукція може бути ввезена на митну територію України і поширена на її території за умови наявності дозволу, крім видавничої продукції, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або супроводжуючому багажі у загальній кількості, що не перевищує 10 примірників.

Аналіз і оцінку видавничої продукції щодо віднесення її до забороненої для поширення на території України, здійснює експертна рада центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері.

Рада формується з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, видавців, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, соціальних психологів, медіаекспертів та інших фахівців информсферы.

Видача або надання відмови у видачі дозволу на ввезення видавничої продукції здійснюються через центр надання адміністративних послуг безоплатно протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для його видачі.

Підставами для відмови у видачі дозволу є подання неповного пакета документів та виявлення недостовірної інформації в них.

Дозвіл на ввезення видавничої продукції видається на термін дії угоди від власника прав на видання, що підтверджує право на розповсюдження видавничої продукції на території України, але не більше 5 років.

Крім того, уповноважений орган вестиме реєстр видавничої продукції держави-агресора і забезпечувати його розміщення на своєму офіційному веб-сайті та єдиний державний веб-портал відкритих даних.

Згідно з документом, розповсюдження видавничої продукції з держави-агресора без наявності відповідного дозволу тягне за собою накладення на розповсюджувачів адміністративно-господарського штрафу у розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожний випадок такого поширення, вчинене вперше, і в розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожний наступний випадок, а продукція вилучається.

Закон визначає, що також забороняється випускати, виготовляти та розповсюджувати продукцію, яка містить матеріали (вислови, заклики), спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, комуністичного або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення.

Також забороняється випускати, виготовляти та розповсюджувати продукцію, яка пропагує державу-агресора, зокрема її органів влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, публічно підтримують окупацію території України.

Окупанти прорвалися в Красногорівку, але ЗСУ заблокували штурмові групи - речник ОСУВ "Хортиця"

середа, 8 травень 2024, 23:17

Збройні сили України заблокували штурмові групи російської армії, які прорвалися у місто Красногорівка Донецької області. Про це розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин в ефірі Армія TV, передають Патріоти Ук...

"Ще не пізно...": Адмірал НАТО прокоментував просування росіян на фронті

середа, 8 травень 2024, 23:08

Попри просування російських сил на полі бою Україна все ще може виграти війну. Про це заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер в інтерв'ю бельгійському мовнику VRT, передають Патріоти України. Бауера вважає, що для України «ще не пізно...