Дякуємо, що ви у нас є: Сьогодні народилася дивовижна жінка та великий друг України

Президент Литви Даля Грибаускайте народилася 1 березня 1956 року у Вільнюсі.

В цей день, 1 березня 1956 року у Вільнюсі народилась Даля Грибаускайте, литовська політична діячка, президент Литви з 2009 (переобрана на другий термін у травні 2014). Патріоти України вітають пані Далю із днем народженням та пропонують вам згадати кілька цікавих подробиць із життя цієї видатної жінки.

Вона стала першою жінкою-президентом Литви і першою переобрана на другий термін поспіль на найвищу державну посаду Литви. Теж ОДНОТУРОВА і на ДРУГИЙ ТЕРМІН переобрана, але країна з першого терміну відчула потужні результати її президентства. Листопад 2005 — тижневик European Voice обрав Грибаускайте «комісаром року» за зусилля з реформування бюджету ЄС. 2008 — була визнана «жінкою року» в Литві.

Завжди була жорстким критиком економічної політики литовського уряду. Пішла в президенти з чітким наміром реформувати і піднімати економіку рідної країни. Що успішно почала робити з перших місяців президентства.

26 лютого 2009 року, балотувалася як незалежний кандидат. Висунення Грибаускайте як преса, так і вона сама пов'язували з погіршенням економічної ситуації в Литві, що призвела в січні 2009 року до заворушень біля Сейму.

Незалежний кандидат Даля Грибаускайте впевнено виграла президентські вибори 17 травня 2009 року, отримавши 69,05 % голосів. Явка на виборах склала 51,66 % від 2,7 мільйонів зареєстрованих виборців, що виключило необхідність проведення 2-го туру.

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...