"Для Лукашенка це означає втрату влади": Експерт розповів, що Путін готує для Білорусі

Президент Росії Володимир Путін в Білорусі знайшов собі нову "жертву" для агресії, яка неминуче призведе до захоплення. Про це розповів політолог Павло Усов, повідомляють Патріоти України.

"Якраз інтенсивні зустрічі, а в грудні їх було дві, не є традиційною формою відносин між Мінськом і Москвою. До 2018 року таких інтенсивних переговорів і візитів Лукашенка в Москву просто не було. Це показник того, що конфігурація відносин складається зовсім інакше, не на користь Білорусі, не на користь Лукашенка. Йдеться про те, що протягом другого півріччя російське керівництво неодноразово заявляло про те, що всі преференції, які отримає в подальшому Білорусь, будуть залежати виключно від розширення і поглиблення двосторонніх відносин. Перш за все мова йде про поглиблення союзної інтеграції. Росія ребром ставить два питання: введення єдиної валюти і фактичне введення поста президента єдиної держави, що інституційно завершить процес створення Союзної держави, розпочатого ще в 90-ті роки", - пояснює він.

За його словами, створення союзної держави грає на руку президенту Росії Володимиру Путіну на геополітичній арені. "Саме протягом 2018 року, щойно Путін в черговий раз став президентом, в його адміністрації стали обговорюватися моделі того, яким чином зберегти владу в руках Путіна після 2024 року. Союзна держава створює умови як для нової геополітичної перемоги Росії, створення нової держави, так і для продовження періоду влади Путіна і концентрації в його руках фактично всієї зовнішньої політики Білорусі", - додає Усов.

Але на думку політолога, від втрати суверенітету Білорусь навряд чи виявиться у виграші. "Повна втрата суверенітету, повернення країни до статусу БРСР, яка існувала до 1991 року. Це означає позбавлення всіх реальних характеристик і атрибутів незалежності держави, збереження тільки формального статусу державності, як було в період існування СРСР. Для Лукашенка це означає втрату влади в тій повноті, яка у нього є зараз. І тут можна спекулювати, що Москва може запропонувати нинішньому главі Білорусі. Якщо він і залишається президентом республіки, то його функції будуть зведені до функцій перших секретарів союзних республік часів СРСР. Формально він буде залишатися президентом, але реальні важелі управління економікою і політикою будуть зосереджені в Москві. Тому цілком зрозуміло, що втрата суверенітету означає для Лукашенка втрату реальної влади в Білорусі", - резюмує він.

Джерело: Апостроф

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...