До переговорів з деокупації Криму можуть долучитися ще декілька країн, - Джемілєв

Санкції європейських країн, які були запроваджені проти РФ внаслідок окупації Криму і Донбасу, не можна розділяти, впевнений лідер кримських татар.

Мустафа Джемілєв. Фото:censor.net.ua

Питання деокупації Криму стосується також Грузії, Румунії та Туреччини як країн Чорноморського регіону. В інтерв'ю агентству РБК національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв розповів, що ці країни також можуть брати участь в переговорах по деокупації Криму в форматі "Женева плюс", передають Патріоти України.

Сам Джемілєв вважає їх можливими учасниками переговорного процесу. "Я думаю країни, які зараз задіяні в мінському процесі можуть увійти в формат" Женева + ". І я вважаю, що повинні бути також країни Причорномор'я, оскільки питання деокупації Криму зачіпає чорноморські країни - Туреччину, Румунію, Грузію", - прокоментував він.

"Питання деокупації території не повинен розділятися на східне і південне. Повинно бути чітко зазначено, що санкції європейських країн можуть бути послаблені тільки після забезпечення територіальної цілісності України. На жаль, відбувся поділ.

За Крим - одні санкції, щодо сходу України - зовсім інші. Йдуть розмови про те, що, якщо Росія буде виконувати мінські домовленості, і відповідно, Україна отримає контроль над територією Луганської та Донецької областей, то певні санкції можуть бути зняті. Ми категорично проти цього." - пояснив Джемілєв.

"В такому випадку повністю не забезпечується територіальна цілісність України. Потрібно говорити про деокупацію всіх територій. І в зв'язку з цим ми говорили, що потрібно створити нову платформу або ж включити питання Криму в мінський процес, на що, зрозуміло, Росія не піде.

Оскільки вона вже змінила Конституцію, де прописала, що Крим - російська територія. Про створення нової платформи, ми говорили, що її можна реалізувати на базі країн, які підписали Будапештський меморандум. Президент Порошенко недавно сказав, що це може бути формат "Женева +". Це також не погано." - підсумував кримськотатарський лідер.

"Сіра зона" збільшилась: Голова ОВА розповів, що відбувається на Харківщині

неділя, 12 травень 2024, 18:14

У Харківській області збільшилась як "сіра зона", так і кількість населених пунктів, де точаться бої. Про це розповів очільник ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону в неділю, 12 травня, передають Патріоти України. "Ворог продовжує свої намагання прос...

Окупанти у Красногорівці потрапили в оточення: Російські штурмовики залишились без підвозу боєприпасів та решти необхідного для виживання, - ОСУВ "Хортиця"

неділя, 12 травень 2024, 17:49

У Красногорівці Донецької області росіяни заховалися у залишках вогнетривкого заводу, вони відрізані від постачання боєкомплекту та підтримки бронетехніки. Місто контролюється захисниками 59 окремої механізованої бригади . Про це повідомив у коментарі...