До виборів на Донбасі контроль над кордоном має встановити місія ОБСЄ, - Порошенко

За словами президента, "на другий день після виборів ми маємо забезпечити взяття під контроль українськими військовими кордону".

Петро Порошенко. Фото: УНІАН.

До проведення місцевих виборів на Донбасі контроль над неконтрольованою частиною українсько-російського кордону має отримати озброєна місія ОБСЄ. На цьому наголосив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, показаному в неділю, передають Патріоти України.

"Для забезпечення ефективного моніторингу і контролю ситуації по безпеці ми повинні мати розширення мандату або нову місію ОБСЄ, яка буде називатися озброєна поліцейська місія. Щоб вона була на постійній основі як в частині лінії зіткнення, де має бути розведення сил, як в частині місця зберігання важкої техніки і артилерії, так і в частині кордону", - сказав він.

"На першому етапі, тобто до виборів, ми маємо отримати контроль над кордоном з боку озброєної місії ОБСЄ", - підкреслив Порошенко. За його словами, це записано в Мінських домовленостях, і він на цьому завжди наголошував.

"Контроль з боку озброєної місії ОБСЄ має припинити інфільтрацію російських військ, російського озброєння, російської амуніції. Поліцейська місія ОБСЄ, озброєна, на постійній основі має стати на кордон і перекрити постачання", - сказав президент.

За його словами, "на другий день після виборів ми маємо забезпечити взяття під контроль українськими військовими кордону". На питання, чи згоден з такими положеннями президент РФ Володимир Путін, Порошенко сказав: "Путін згоден, бо він поставив підпис під Мінською домовленістю 12 лютого. Вибачте, стоять підписи членів тристоронньої контактної групи в комплексі заходів, стоять підписи чотирьох держав – учасників нормандського формату, що схвалюють комплекс заходів".

За словами Порошенка, такі кроки також мають бути прописані в "дорожній карті" "з чіткою датою і чіткою відповідальністю". Він також підкреслив, що для озброєної місії ОБСЄ мають бути створені безпекові умови. "Що таке безпекові умови? Це розмінування, чим ми зараз займаємося на лінії розведення, це побудова укріплених пунктів, там має бути озброєння, і не лише стрілецьке, а й таке, що зможе захистити від наступу представників ОБСЄ. І коли вони там будуть 24 години на добу, обстріли припиняться".

Порошенко також розповів, що на переговорах у "нормандському форматі" була прийнята позиція України щодо необхідності розробки "дорожньої карти", в якій буде вказана послідовність і відповідальність щодо кроків з вирішення конфлікту.

"Що ми погодилися, що буде записано в дорожній карті? Негайний і всеохоплюючий режим припинення вогню. Друга позиція – ми маємо гарантувати відведення важкої техніки. Третя позиція – безперешкодний доступ ОБСЄ по всій окупованій території, включаючи кордон. Спочатку, перші дні, моніторингові групи, які перетворюються в постійно діючі пости. Четверта позиція – безперешкодна робота дронів та інших технічних засобів для того, щоб фіксувати режим припинення вогню. Звільнення заручників, ми ще раз на цьому наголосили", - сказав президент.

За його словами, "в дорожній карті буде ще гуманітарний пакет, де місія Міжнародного комітету Червоного хреста буде мати безперешкодний доступ, щоб перевірити умови утримання заручників і сприяти їх безперешкодному звільненню". "Всі ці речі робляться негайно", - додав Порошенко.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...