Донеччани добре вивчили, що таке справжній "сталінський" терор: Стати "шпигуном" може будь-хто - за українську музику або код 044

Експерти нагадують, що бойовики захищають безпеку верхівки самопроголошеної "влади".

Ілюстрація: ЖЖ

За два роки окупації частини Донбасу бойовикам так званої "ДНР" виявилося нічим похвалитися в становленні "республіки", тому вони кинулися шукати тих, хто заважає їм жити. В даному випадку виявилося, що заважають жителі з проукраїнськими поглядами. Бойовики активізували в Донецьку пошуки "диверсантів", повідомляють Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Сьогодні під це визначення може потрапити хто завгодно: як любителі українських рингтонів на мобільних, так і модники, що поєднують жовтий і блакитний кольори в одязі. Були випадки, коли розбірки починалися через фотографії, зроблені в Києві, "неправильну" прописку де-небудь в Чернівцях або в серцях кинуту злу фразу про розумові здібності бойовиків і їх імовірні перспективи.

Останнім часом, дійсно, почастішали деякі диверсії, наприклад, підрив цистерн з паливом під Ясинуватої або вибух машини біля травматологічної лікарні в Донецьку. Бойовики нишпорять в пошуках винних і посилили спостереження за донеччанами.

Хочуть фільтрувати донеччан, які приїжджають у місто

Буквально на днях один з ідеологів т.зв. "ДНР" Роман Манекін розмістив на свій сторінці всоціальних мережах власне спостереження: "... Набережна. Бачу з балкона: йде п'янакомпанія, чоловіки і жінки років 40, крики і раптом крізь мат-перемат: "Слава Україні!","Смерть Русні!", "Україна понад усе!" У Донецьку!! Це взагалі що таке? Охреніли репатріанти? Чи не час прошерстити детальніше наших чудових донеччан, що повернулися?"

Правдивість інформації прихильника т.зв. "ДНР" викликає сумніви - навіть напідпиткудонеччани тримають язик за зубами, і уявити, що серед білого дня в центрі міста, неподаліквід відділення поліції і "МДБ" компанія вирішить покричати українські гасла - дуже важко.Однак сіль у тому, що в коментарях до цього запису інші прихильники т.зв. "ДНР"висловилися за введення ретельної фільтрації таких донеччан.

"Сьогодні як раз про це була розмова з депутатами " народної ради". Фільтрація необхідна!Це загальний висновок" - прокоментував один з "чиновників адміністрації Донецька".

Інші донеччани в шоці. "У 2014-му бойовики розповідали скрізь, що це Україна побудуєфільтраційні табори для жителів Донбасу. А виявилося, що це "ДНР" буде фільтрувати всіхза поглядами і переконаннями ,"упаковуючи "незгодних" на підвали". Ось, власне, гниленутро "денеер" і розкрилося, здрастуй, 1937-й рік!" - зазначив донеччанин Едуард Клімов.

На публіці - любитель "ДНР"

З самого початку окупації жителі Донецька з проукраїнською позицією змушені відчуватисебе своєрідними штірліцами і, перебуваючи серед прихильників т.зв. "ДНР", зображати любов до "республіці".

"Зараз в Донецьку вляпатися в неприємності – справа простіше простого, відправлять "на підвал" без суду і слідства. Це може статися з будь-якої причини: не сподобався комусь із "ополченців", порушив комендантську годину, патруль на вулиці зупинив, а у тебе в телефоні дзвінок з кодом міста 044, і те, що це ти дзвонив в пенсійний фонд, не доведеш. От і доводитися шифруватися, постійно контролювати себе, підчищати всякі дрібниці, демонструвати лояльність "республіці", – розповів житель Донецька Станіслав Коваль. – Ось у мене сусід, як я думав, затятий сепаратист. прапорець "днрівський" висить у нього на машині, з бабками на вулиці обурюється, яка "хунта" погана. А в кінці минулого року зайшов до нього додому по справі, а у нього прапорець України з Євро-2012 на комп'ютерному столику стоїть. Загалом, потроху розговорилися, розговорився, виявилося, що він за Україну. А на публіку грав роль любителя "республіки", щоб ті ж бабки не склали в "МГБ".

Мабуть, показовим можна вважати поведінку донеччан в дні чемпіонату Європи з футболу-2016. "Крики моїх сусідів, що вболівали за Україну, розносилися по всьому мікрорайону, і їмвідповідали звідкись такі ж уболівальники - "Україна, вперед!"- поділився донеччанинОлександр Юшко.

"Шпигуни" і "підривники"

На жаль, в Донецьку панує 1937-й рік. Донеччани кажуть: про "владу" доводиться говорити як про небіжчиків – або добре, або нічого. Адже випадково сказану фразу, можуть передати "куди треба". Під підозри може потрапити практично кожен. Не застраховані навіть ті, хто допомагає місцевим жителям, незважаючи на їхні політичні погляди. Яскравим прикладом тому стало затримання і видворення з окупованих територій волонтерів організації "Відповідальні громадяни". Волонтерське об'єднання займалося доставкою мирним жителям окупованих територій необхідних речей і провізії. Однак їх звинуватили в проукраїнській позиції і доставили до відділу "МДБ ДНР", а їх офіс в окупованому Донецьку заблокували.Після багатогодинних допитів волонтерів бойовики вигнали з Донецька без права повернення.

Варто відзначити, що в своїй боротьбі з вітряками бойовики готові піти на конфронтацію з міжнародними організаціями. Так, в квітні бойовики затримали співробітника ООН, звинувативши в тортурах, а в червні – члена спеціальної моніторингової місії ОБСЄ за "шпигунство". З зими в катівнях "МДБ" знаходиться український вчений-релігієзнавець Ігор Козловський, звинувачений в зберіганні зброї. Зимовий апогей істерії настав після Січневого "замаху" на пам'ятник Леніну в Донецьку – вибуховий пакет зніс частину постаменту бронзового Ілліча. Тоді бойовики затримали кількох людей, які, як стверджувалося, причетні до підриву "вождя".

"Відомих бойовиків ліквідують"

Військово-політичний експерт Дмитро Тимчук розповів, що зараз значно похитнуласявертикаль "влади" на окупованих територіях і бойовики застосовують різні репресивніметоди, щоб зберегти не тільки контроль над ситуацією, а й свої життя.

"За нашими даними, які у нас є з органів управління в "ДНР", на окупованих територіях проводили негласні опитування, згідно з якими рейтинг популярності Захарченка різко падає. Дійсно, чимала частина населення симпатизує Україні, також і прихильники "русского мира" висувають претензії до місцевої влади, – розповідає Дмитро Тимчук. – Пройшли ліквідації відомих бойовиків, що дозволяє і далі розкручувати істерію про те, що на окупованих територіях всюди діють українські диверсанти. В очах місцевого населення це виправдання для репресивних дій. У Донецьку взагалі "МДБ ДНР" розкручують версії, що половина людей, які живуть поруч з лінією розмежування – українські диверсанти і шпигуни. Але під цією маркою фактично проводиться "віджим" майна. під шумок вони не забувають і про свій добробут".

"Йде боротьба за владу і ресурси"

Разом з тим політолог Володимир Фесенко підкреслив, що в "МДБ ДНР" захищає не"державну" безпеку, а безпеку верхівки самопроголошеної "влади".

"На мій погляд, явної загрози для бойовиків з боку проукраїнських громадян на території, контрольованій "ДНР" та "ЛНР", просто немає. Напевно є якесь підпілля або люди, пов'язані з Україною, але їх не так багато. У Донецьку відбуваються певні диверсії, і в "ДНР" цих людей шукають. Активізація "МДБ ДНР", думаю, пов'язана з тим, що у Захарченка є побоювання, що ним можуть пожертвувати для мирного врегулювання конфлікту. І для того, щоб мінімізувати ризики, він намагається посилити свою безпеку , а також нейтралізувати потенційних конкурентів", – розповів Фесенко. За словами політолога, всі ці рухи бойовиків пов'язані з боротьбою за владу і контроль над ресурсами Донбасу.

Масована атака "Шахедів" на Харків: У місті спалахнули відразу три пожежі (фото)

субота, 4 травень 2024, 12:59

У ніч на 4 травня російські загарбники здійснили масовану атаку дронів на Харків. За попередніми даними, постраждали чотири особи, серед них – одна дитина. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України (ДСНС), передають Патріоти Укр...

Росія планує відправити в Україну понад тисячу "священників" РПЦ – ЦНС

субота, 4 травень 2024, 12:22

Росія планує відправити у зону бойових дій понад тисячу так званих "священиків" РПЦ. Вони, за задумом керівництва цієї структури, надаватимуть "духовну допомогу" російським окупантам, що вбивають людей на території чужої країни, передають Патріоти Укр...