Досить панькатися з Москвою: Конгрес українців Канади закликав міжнародну спільноту визнати Росію спонсором тероризму

Українські канадці заявили, що саме Росія винна в жахливій катастрофі пасажирського Боїнга малайзійських авіаліній і очільники РФ несуть пряму відповідальність за цей жахливий акт міжнародного тероризму, намагаючись це приховати.

Конгрес українців Канади закликав визнати Росію спонсором тероризму. Фото: ua.112.ua.

Конгрес українців Канади закликає міжнародну спільноту визнати Російську Федерацію країною-спонсором тероризму. Про це йдеться у заяві Конгресу українців Канади з нагоди другої річниці збиття підтримуваними Росією терористами літака "Малазійських авіаліній" у небі над Україною, повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"КУК закликає Канаду та її союзників визнати так звані "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями та оголосити Російську Федерацію країною-спонсором тероризму", - заявили у Конгресі.

У заяві також наголошуено на важливості покарання винних у цьому жахливому злочині. "КУК закликає міжнародному спільноту забезпечити притягнення до відповідальності винних у цьому огидному злочині", - підкреслено у тексті.


Окрім цього, українські канадці нагадали, що саме Росія несе відповідальність за цей теракт і тому намагається завадити його розслідуванню. "Очільники Російської Федерації несуть пряму відповідальність за цей жахливий акт міжнародного тероризму. Намагаючись приховати це, РФ використала своє право вето на Радбезі ООН, заблокувавши створення міжнародного Трибуналу для розслідування катастрофи МН-17", - підсумували у Конгресі.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року в Донецькій області, над територією, контрольованою підтримуваними Росією бойовиками. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів. Для розслідування цієї трагедії 7 серпня 2014 року було створено міжнародну слідчу групу, до складу якої увійшли прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Королівства Нідерландів, Королівства Бельгія, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту.

Прокуратури Нідерландів та Австралії підготували вельми переконливу доказову базу. Зокрема було встановлено, що елементи ураження, які влучили у "Боїнг", цілковито збігаються з начинкою бойової частини новітньої російській зенітної ракети "Бук-М1-2". Комплекс "Бук-М-1-2" розробили в 1997 році, поставили на озброєння ЗС РФ у 1998-му і ніколи не постачали в Україну. Також незалежні експерти з Німеччини, Англії та Польщі, вивчили фрагменти уламків і заявили, що це частини російської ракети Бук. Сучасна хімічна експертиза абсолютно точно встановила склад металу, виявила частки матеріалу обшивки і скла лайнера, які пробивали елементи ураження до того, як влучити у людей.

У листопаді 2015 року президент Петро Порошенко під час візиту до Нідерландів заявив, що Україна використовує членство в Радбезі ООН для розслідування трагедії "Боїнга" рейсу МН-17.

У травні 2016 року австралійська юридична фірма LHD подала позов проти Росії і російського президента Володимира Путіна в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) від імені родичів жертв "Боїнга" "Малайзійських авіаліній" рейсу MH-17, збитого 17 липня 2014 року над непідконтрольних Україні територіях східної частини країни.

Позов, у якому РФ і В. Путіна вказано як відповідачів і вимагають компенсацію розмірі $10 млн за кожного пасажира, було подано 9 травня.

Нагадаємо, вчора, 17 липня, президент України Петро Порошенко підкреслив, що тільки Росія перешкоджає розслідуванню катастрофи малайзійського "Боїнга".

"Росія, зловживаючи правом вето, заблокувала рішення Ради безпеки ООН про створення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття "МН-17", що є непрямим і логічним доказом її причетності до злочину. Попри це, ми спільно з партнерами робимо все необхідне для забезпечення притягнення до відповідальності всіх винних у цій трагедії ", - сказав він.

Життєво важливе обладнання: Британія надає Україні найбільший пакет допомоги

субота, 11 травень 2024, 19:05

Міністерство оборони Великої Британії повідомило про надання Україні найбільшого пакету військової допомоги, передають Патріоти України. "Разом із 500 мільйонів фунтів стерлінгів у вигляді військового фінансування Велика Британія надає життєво важливе ...

Окупанти закидали Харківщину КАБами: У Вовчанську багато загиблих та поранених

субота, 11 травень 2024, 18:52

Російські загарбники сьогодні, 11 травня, інтенсивно обстрілювали місто Вовчанськ (Харківська область), і вже відомо про загиблих та поранених серед цивільного населення. Про це голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідо...