Дотиснули таки?: Росія зізналася в допінгу, - західні ЗМІ

Французьке видання L'Equipe заявило, що отримало в своє розпорядження лист від керівників російського спорту, адресований голові Всесвітнього антидопінгового агентства Крейгу Ріді про визнання існування в країні допінг-системи.
Росія зізналася у використанні допінгу? Ілюстрація: соцмережі.

Тема грандіозного допінгового скандалу в російському спорті продовжує займати одне з провідних місць на сторінках світової преси. 25 травня в ЗМІ з'явилася інформація, яка може справити враження бомби, що розірвалася, якщо, звичайно, виявиться правдивою, передають Патріоти України із посиланням на українські ЗМІ.

Що трапилося?

Французьке видання L'Equipe заявило, що отримало в своє розпорядження лист від керівників російського спорту, адресований голові Всесвітнього антидопінгового агентства Крейгу Ріді про визнання існування в країні допінг системи.

За даними французьких журналістів, заяву нібито підписали глава Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков, міністр спорту РФ Павло Колобков і глава Паралімпійського комітету країни Володимир Лукін.

"Ми щиро шкодуємо про всі маніпуляції і практики, що мали місце в Росії. Серйозна криза, що вплинула на російський спорт, була викликана неприйнятною ситуацією з антидопінгової системою, що було виявлено в ході робіт комісій Паунда, Макларена і Шміда. Від імені організацій, які ми представляємо, висловлюємо співчуття за те, що відбувалося ", - нібито йдеться в листі.

Це може бути правдою?

На перший погляд історія здається зовсім фантастичною. З якого це дива Росії визнавати свою провину, якщо останні кілька років вона займала протилежну позицію? Але є відразу кілька моментів, які говорять на користь правдивості цієї інформації.

По-перше, серйозність джерела. L'Equipe - відоме видання, яке дуже дорожить своєю репутацією. Тому не стало б публікувати настільки грандіозне новина, що не перевіривши її кілька разів.

По-друге, Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) навідріз відмовляється відновлювати в правах Російське антидопінгове агентство (РУСАДА). Для цього росіяни повинні виконати дві головні умови - одне з них як раз визнання в країні існування допінг-системи.

Чим це загрожує Росії? Наприклад, з 1 квітня 2018 року сусіди України більше не можуть подавати заявки на проведення міжнародних спортивних змагань. А це один з китів державної пропаганди в Росії, тому до проблеми могли поставитися серйозно. Тому іншого виходу просто немає.

Крім того, кілька тижнів тому Володимир Путін відправив колишнього віце-прем'єра Віталія Мутко курирувати будівництво по всій країні. Якщо хто не в курсі, то саме Мутко, а не Колобков, всі ці роки вважався "головним по спорту" в країні. І саме його європейці вважають відповідальним за створення допінг-системи, яка допомогла Росії виграти Олімпіаду в Сочі в 2014 році.

Можливо в Кремлі вже знайшли, на кого повісити відповідальність за скандал? Повірити в те, що Мутко діяв за власною ініціативою, можуть тільки дуже наївні люди, але чому б не спробувати. Раптом європейці змінять гнів на милість.

А що кажуть в Росії?

У Кремлі поки ніяк не прокоментували інформацію L'Equipe. Немає також коментарів Мутко, Колобкова, Лукіна і Жукова, які нібито підписали лист. Не виключено, що їх і не буде. Або ж оточення Путіна віддасть перевагу назвати повідомлення французьких журналістів вигадкою.

Однак, якщо вони не помилилися, то 14 червня цю все одно спливе назовні. На цей день призначено засідання спеціальної комісії ВАДА. І, за словами глави організації Крейга Ріді, якщо лист існує, то його повинні представити комісії.

Якщо це трапиться, то в ВАДА готові почати процес відновлення РУСАДА. Якщо немає - росіяни так і залишаться в статусі прокажених в світі спорту. Запасаємося попкорном, буде цікаво!

"Система закапсулювалася": Вибори - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації, - Вадим Денисенко

вівторок, 19 березень 2024, 10:17

"Вибори 17.03 - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації. Питання тільки в тому, як довго цей процес триватиме (більш детально про все це буде представлено на початку квітня в новому дослідженні, а зараз просто кілька кор...

"Згадаймо слова міністра оборони Великої Британії": Згурець оцінив можливе оголошення широкомасштабної мобілізації у РФ

вівторок, 19 березень 2024, 10:00

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зауважив, що якщо у РФ оголосять масштабну мобілізацію, то тільки на початок осені можуть бути сформовані більш-менш боєздатні сили противника. Про це він розповів в етері "Ес...