"Доведи, що не помер": Кишинів звинуватив російських пропагандистів у розповсюдженні фейку про пенсіонерів Молдови

РосЗМІ опублікували новину про те, що в Молдові для отримання соцвиплат "пенсіонерів хочуть зобов'язати підтверджувати, що вони ще живі".

Ілюстрація:Кореспондент

Парламент Молдови звинуватив російські видання ТАСС і "РИА Новости" в поширенні дезінформації. Мова йде про матеріал з приводу пенсіонерів, який з'явився 13 листопада на медіа ресурсах РФ, зазначають Патріоти України.

"Новина, про яку йдеться в прес-релізі парламенту, була написана в Кишиневі. Російське агентство Sputnik Moldova, на яке влада дивиться крізь пальці, опублікувало цю новину вчора о 20:46, в свою чергу на російських новинних сайтах вона з'явилася тільки сьогодні вранці ", - сказано в повідомленні одного з молдовських ЗМІ.

Російські ЗМІ опублікували новину про те, що в Молдові "пенсіонерів хочуть зобов'язати підтверджувати, що вони ще живі". Новина була написана в Кишиневі і спирається на законопроект, підписаний депутатом Демократичної партії Валентиною Булигою.

Відзначається, що Sputnik опублікував такі дані: "Доведи, що не помер, і отримаєш молдавську пенсію: деякі громадяни залишаться без цієї соцвиплати, якщо не пред'являть сертифікат про те, що живі". У свою чергу, така новина з'явилася 13 листопада в декількох російських ЗМІ.

У парламенті Молдови спростували інформацію, отриману підписниками російських агентств ТАСС і "РИА Новости".

"Жалкуємо про поширення фейкової новини і звертаємо увагу, що законопроект, пов'язаний з пенсіонерами, які проживають за межами країни, зареєстрований в парламенті і надає додаткові можливості для цієї категорії громадян. Зокрема, законодавча ініціатива, підписана головою комісії із соціального захисту, охорони здоров'я та сім'ї Валентиною Булигою, передбачає, що особи з пропискою в державі, з якою у Молдови немає договору про соціальне забезпечення, можуть подати заяву і необхідні документи для отримання пенсії в територіальний відділ соцзабезпечення за останньою адресою прописки в Молдові", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що автор аргументує пропозицію конституційним правом громадян на пенсію, незалежно від місця проживання. Висновок уряду за проектом ще не затверджено, а для вступу в силу закон повинен бути затверджений в парламенті.

"Висловлюємо відкритість до співпраці з усіма ЗМІ і закликаємо пресу перевіряти інформацію, пов'язану з діяльністю парламенту, щоб уникнути дезінформації", - відзначили в парламенті.

Джерело: deschide.md

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...