Дубль четвертий: У Молдові Конституційний суд знову попросили тимчасово відсторонити Додона від посади президента

Причиною цього стала відмова Додона підписати указ про призначення нових членів уряду.

Ігор Додон. Фото:Депо

Депутати від Демократичної партії Молдови звернулися до Конституційного суду з вимогою констатувати обставини, за яких необхідно призначити тимчасового виконувача обов’язків президента замість чинного глави Ігоря Додона. Свої вимоги демократи обґрунтовують повторною відмовою Додона підписати указ про призначення Сільвії Раду і Миколи Чубука новими членами уряду, повідомляють Патріоти України.

Додон двічі відмовився призначити на посади міністрів охорони здоров'я і сільського господарства Сільвію Раду і Миколу Чубука за пропозицією Демократичної партії. Прем'єр-міністр Павел Філіп назвав рішення президента "безглуздим і популістським", пообіцявши звернутися до Конституційного суду.

Це буде вже четверте відсторонення чинного президента Ігоря Додона. Згідно з рішенням КС від 17 жовтня минулого року, тимчасово виконувати обов'язки президента і підписувати укази про призначення, в разі необхідності, можуть спікер парламенту або прем'єр-міністр.

Торік у жовтні завдяки рішенню КС без підпису президента спікер парламенту Андріан Канду призначив міністром оборони Еуджена Стурзу. Пізніше КС "відключив" президента в січні 2018 року, щоб спікер в обхід глави держави підписав укази про призначення сімох членів уряду. Втретє КС дозволив тимчасово відсторонити президента, тому що Додон відмовився схвалити закон про заборону ретрансляції в Молдові російських новин та інформаційно-аналітичних програм.

Джерело: NewsMaker

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...