Дивний пасаж про греко-католиків, - Історичну заяву голів РПЦ і Католицької церкви про Україну назвали лицемірною

Документ, підписаний Кирилом і Папою Франциском - удар по духовній єдності українців і європейців, за яким розпочнеться руйнування процесу єднання українського православ'я, вважають в Україні.

Папа Франциск і патріарх Кирило оприлюднили спільну декларацію. Ілюстрація:www.ukrinform.ua

Глава РПЦ Кирило і Папа Римський Франциск за підсумками зустрічі на Кубі в ніч на 13 лютого підписали спільну заяву, передають російські ЗМІ. У цьому документі глави церков закликали міжнародне співтовариство запобігти дискримінації християн на Близькому Сході і в Північній Африці, згуртуватися в боротьбі з тероризмом і не допустити нової світової війни. Сторони документа також закликали до примирення православних і греко-католиків. Про це пише Апостроф, інформують Патріоти України.

"Сподіваємося, що наша зустріч буде внеском в примирення там, де існують тертя між греко-католиками і православними. Сьогодні очевидно, що метод "уніатизму" колишніх століть, що передбачає приведення однієї громади в єдність з іншою шляхом її відриву від своєї Церкви, не є шляхом до відновлення єдності.

У той же час, церковні громади, які з'явилися в результаті історичних обставин, мають право існувати і робити все необхідне для задоволення духовних потреб своїх вірних, прагнучи до миру з сусідами. Православні та греко-католики потребують примирення і знаходження взаємоприйнятних форм співіснування", - наголошується в документі.

Крім того, сторони заяви висловили надію на подолання розколу між православними віруючими України.

"Висловлюємо надію на те, що розкол серед православних віруючих України буде подолано на основі існуючих канонічних норм, що всі православні християни України будуть жити в мирі та злагоді, а католицькі громади країни будуть цьому сприяти, щоб наше християнське братство було ще більш очевидним", - відзначається в документі.

І ще один момент в документі, що стосується України - це заява з приводу військового конфлікту.

"Ми сумуємо з приводу протистояння в Україні, що забрало уже безліч життів, що заподіяло незліченні страждання мирним жителям, що призвели суспільство в глибоку економічну і гуманітарну кризу. Закликаємо усі сторони конфлікту до розсудливості, громадської солідарності і діяльної миротворчості. Закликаємо наші Церкви в Україні працювати для досягнення суспільного згоди, утримуватися від участі в протиборстві і не підтримувати подальший розвиток конфлікту", - наголошується в декларації.

Крім того, предстоятелі РПЦ і Римської Католицької церкви виступили проти абортів і евтаназії, закликавши поважати невід'ємне право на життя немовлят і важко хворих людей.

В Україні цю заяву сприйняли вкрай неоднозначно.

Так, колишній народний депутат, позаштатний радник міністра інформполітики України Юрія Стеця Олександр Бригинець розкритикував декларацію.

"Папа Франциск виявився таким же лицеміром, як Кирило? Чи є якийсь інший план, який поки нам простим смертним не зрозумілий? Я сподіваюся на друге, але дуже в цьому сумніваюся", - пише Бригинець в Facebook.

"Дивний пасаж про греко-католиків. А чого варте в їх спільній декларації:"Мы скорбим о противостоянии на Украине, унесшем уже множество жизней, причинившим бесчисленные страдания мирным жителям, ввергнувшим общество в глубокий и экономический и гуманитарный кризис ", поруч із закликом до українських церков "трудиться для достижения общественного согласия, воздерживаться от участия в противоборстве и не поддерживать дальнейшее развитие конфликта", - цитує Бригинець.

"Вбивця вбиває і скорбить про вбитих, це так по-російськи. А папа розділяє його скорбь(((. Бррррр((( Розумію, що пастир повинен піклуватися і убогими і сірими, тому саме спілкування Папи Франциска з Кирилом не дивує, а от спільна лукава декларація - це щось інше", - вважає екс-нардеп.

"Звичайно, можна уявити собі, що Кирило попросився до папи на сповідь і його каяття публічно виклали у вигляді декларації ... Можна вважати, що цитати неправильно переведені. Можна. Так і буду вважати. Але чомусь не виходять з голови відносини Ватикану і Гітлера ... конкордат папи Пія XII і Гітлера в минулому, тепер на черзі конкордат папи Франциска і Путіна?" - запитує Бригинець.

"У тексті багато в загальному правильних тез. Але тези про вірність і цнотливість, підписані повією, які звичайно ж мають право на існування, довіри не викликають (ну і пункти про Україну, написані агресором, теж). Таких пунктів три з тридцяти і знаходяться вони подалі від світла - в самому кінці. Важко тепер буде українським католикам і греко-католикам виправдовувати свого духовного лідера", - пише радник Стеця.

У свою чергу журналіст Тетяна Мокріді, дружина переговорника від України по Донбасу, дипломата Романа Безсмертного закликала президента України Петра Порошенка взагалі звільнити посла України у Ватикані через зазначену декларацію.

"Пане президенте, звільніть посла України при Святому Престолі (Ватикан) Тетяну Іжевську! Цей документ - провал для української дипломатії. Папа Франциск, звичайно, за мир у всьому світі, як і ми всі! Але Пункти 26 і 27 вражають! У 26-му повне нерозуміння, хто з ким воює. Цивільний конфлікт? Ага! А у 27-му виходить, що УПЦ КП - розкольники", - зазначає Мокріді в Facebook.

"Хочу нагадати, що 20 липня 1933 Ватикан підписав конкордат з нацистською Німеччиною. Католицький престол потім вибачався за співпрацю з нацистами. Цей конкордат був основним фактором підтримки Гітлера на шляху його бажання світового панування!" - нагадує журналіст.

"Документ, підписаний Кирилом і Папою Франциском - удар по духовній єдності українців і європейців, за яким послідує руйнування процесу єднання українського православ'я", - додає Мокріді.

Декларація Папи Римського і глави РПЦ здивувала також і російського журналіста Федора Крашеніннікова.

"Дуже дивний документ. Глава всіх католиків Землі і один з безлічі православних патріархів - це дивний тандем, непорівнянні за впливом персонажі. А цей документ ставить їх на один рівень. Треба сказати, це успіх Гундяєва. Відчуття, що велика частина формулювань - московські. Втім, до мене як нерелігійної людини це все не має відношення. А віруючі хай самі розбираються", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

У той же час екс-спікер Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Георгій Коваленко, нещодавно звільнений зі своєї посади, документ сприйняв позитивно.

"Сподіваюся, що цей текст прочитають всі вірні РПЦ та РКЦ. До речі, тут є побажання і щодо подолання розділення в українському православ'ї", - зазначив він у своєму Facebook.

Український журналіст з Криму Айдер Муждабаєв розкритикував в заяві позицію щодо абортів.

"Прочитавши спільну заяву папи і патріарха за підсумками т.зв. історичної зустрічі, я разом з багатьма, звичайно, зрадів. Але не як віруючий, а як атеїст. Кращого свідоцтва того, що релігійність в сучасному світі нежиттєздатна, важко собі уявити.

У ХХI столітті виступити не тільки проти гей-шлюбів, а й проти абортів, евтаназії та штучного запліднення - це сильно. Молодці, святі отці. Можна впевнено констатувати, що при такому підході секуляризація людства, особливо Європи, буде стрімко зростати.

Не дарма вже 100% опитаних школярів в Ісландії назвали себе атеїстами. і в більшості європейських країн тенденція однозначна. Ну, і, звичайно, зворушлива однодумність російського олігарха і аргентинського аскета в неприйнятті людських свобод і наукового прогресу говорить про одне (і головне).

Будь-які, кращі чи гірші, приклади архаїчної релігійності, - це все одно вже навіть не відчайдушні, а приречені конвульсії мракобісся. Майбутнього в антинаукових і охоронних уявлень немає", - написав він у Facebook.

Нагадаємо, зустріч між главами РПЦ та Римо-католицької церкви стала першою в історії після Великого розколу, що стався в 1054 році.

Помічник держсекретаря США розповів, як Росія втягує Грузію у війну в Україні

неділя, 5 травень 2024, 23:52

Помічник держсекретаря США, координатор із санкційної політики Джим О'Брайєн заявив, що РФ втягує Грузію у війну проти України, маючи намір збудувати в окупованій Абхазії базу ВМФ. Про це пише "Ехо Кавказу", передають Патріоти України. "Саме Росія втяг...

Захарова пожалілася на "ворожі дії" країн Балтії та пригрозила "асиметричними заходами"

неділя, 5 травень 2024, 23:39

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва планує запровадити економічні та транзитні санкції щодо Латвії, Литви та Естонії за «ворожі дії» щодо Росії. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. «На ворожі дії прибалтів ...