Економіка йде на дно: Путіну доведеться дати добро на великі поступки по Донбасу, - Stratfor

Ціна питання: зниження інтенсивності бойових дій на сході України, доступ міжнародних спостерігачів до українсько-російського кордону і зміна центрів впливу в так званих ДНР і ЛНР.

Путіну доведеться дати добро на великі поступки по Донбасу, - Stratfor. Фото: oko-planet.su.

Складне економічне становище і низькі ціни на енергоресурси змушують Росію піти на виконання частини Мінських угод, щоб домогтися скасування західних санкцій. На думку фахівців приватної американської аналітично-розвідувальної компанії Stratfor, Путін може піти на поступки в реалізації, як мінімум, трьох пунктів Мінська-2. Йдеться про зниження інтенсивності бойових дій на сході України, доступ міжнародних спостерігачів до українсько-російського кордону, а також про зміну центрів впливу в так званих ДНР і ЛНР. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Останні події дають підстави вважати, що у Москви, Києва і Заходу з'явилася можливість для значного прогресу в переговорах щодо врегулювання конфлікту в Україні", - йдеться в звіті Stratfor, присвяченому війні на Донбасі.

На думку американських аналітиків, підставою для такого погляду стало виведення Росією свого військового контингенту з Сирії, в результаті якого почалися активні переговори між Москвою і Вашингтоном. При цьому темою дискусій дипломатів є не тільки Близький Схід, а й Україна.

"Росія стає все більш зацікавленою в поліпшенні клімату для переговорів з української кризи. У липні Європейський союз буде переглядати економічні обмежувальні заходи відносно РФ. А з урахуванням того, що низькі ціни на енергоресурси сильно б'ють по російській економіці, Москві дуже б хотілося припинення санкцій . Тому що вони обмежують її торгівлю та інвестиційні можливості в стосунках із Заходом. З огляду на бажання Кремля скоротити чисельність військового персоналу в Сирії і включитися в переговори по закінченню громадянської війни в державі Москва може застосувати таку ж стратегію в Україні", - йдеться в документі.

Фахівці з США визнають, що ступінь залученості РФ в Сирії і Україні не можна порівнювати. Хоча б тому, що "російська військова присутність і підтримка бойовиків на сході України є неофіційними". Разом з тим, як вважають в "приватному ЦРУ", Москва може піти на поступки по Донбасу, як це зробила на Близькому Сході.

"Український театр (бойових дій) безпосередньо зачіпає інтереси національної безпеки РФ. Тому він набагато важливіший для Москви в стратегічному сенсі. З урахуванням того, що зазвичай Росія ставила свої інтереси в сфері безпеки вище економічних чинників, економічна слабкість країни не гарантує, що РФ схилиться перед Заходом по Україні. Проте, Кремль може значно пом'якшити свою позицію на переговорах по ситуації в Україні, щоб домогтися поступок з боку Заход ", - відзначають в Stratfor.

На думку фахівців Stratfor, пом'якшення позиції Москви по Донбасу можливо відразу за декількома пунктами: зниження інтенсивності бойових дій на сході України, доступ міжнародних спостерігачів до українсько-російського кордону, а також зміна центрів впливу в так званих ДНР і ЛНР.

Аналітики Stratfor нагадують, що відновлення миру на Донбасі є основною вимогою Мінських угод, які зараз є основою для врегулювання конфлікту. "Не дивлячись на офіційні спростування, Росія продовжує зберігати військову присутність в так званих "республіках". Москва все ще відправляє війська і матеріально-технічну допомогу в регіон, про що повідомляють численні джерела на Донбасі, а також ЗМІ", - підкреслюється в звіті. На думку аналітиків, це призвело до зростання останнім часом кількості обстрілів сил АТО.

"Будь-який прояв скорочення поставок і військової присутності в "республіках"може свідчити про бажання Кремля досягти компромісу з Україною і Заходом. Разом з тим, навіть якщо Москва піде на такі кроки, російські сили можна швидко повернути на схід України, в разі, якщо політичні поступки, наприклад, надання Києвом автономії Донбасу або скасування санкцій з боку ЄС не будуть виконані. Принаймні, вихід РФ зі сходу України, навіть якщо він буде тимчасовим, може змусити Євросоюз скасувати обмежувальні заходи, особливо з урахуванням того, що за це рішення виступають кілька країн-членів ЄС", - сказано в доповіді.

Доступ міжнародних спостерігачів до українсько-російського кордону також є одним з основних компонентів Мінська-2. Його виконання дозволить Києву приступити до виконання політичної частини угод.

Справа в тому, що зараз спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ не мають повного доступу до підконтрольних бойовикам так званих ДНР і ЛНР територій. У СММ ОБСЄ є постійні пункти в Донецьку і Гуково, але сепаратисти не підпускають місію до деяких частин кордону і прикордонних населених пунктів. Наприклад, до Саур-Могили та Новоазовського в Донецькій області, а також до Красного Луча в Луганській області, - саме через ці пункти проходить більшість поставок з Росії.

"Збільшення присутності ОБСЄ і надання її спостерігачам доступу до кордону може розкрити російські місця поставок боєприпасів і персоналу. Судячи з усього, саме з цієї причини Москва не йшла на співпрацю з виконання цього пункту. Якщо ж РФ і сепаратисти дозволять спостерігачам ОБСЄ отримати більше доступу до пропускних пунктів на кордоні (зокрема тим, через які проходять поставки), це стане наріжним каменем по компромісу в реалізації військової частини Мінських угод ", - підкреслюють американські фахівці.

Останнім пунктом поступок Москви по Донбасу, як вважають в Stratfor, може стати зміна центрів впливу в так званих ДНР і ЛНР. "Останні події вказують, що Росія намагається консолідувати лідерів ДНР під "спікера парламенту" "республіки" Дениса Пушиліна. Денис Володимирович - є представником бойовиків в Тристоронньої контактній групі щодо мирного врегулювання в Мінську. При цьому проходить зміщення на другий план лідерів , які проявляють менше бажання підтримувати позицію Москви. В їх числі головний суперник і критик "прем'єр-міністра" Олександра Захарченка, так званий "секретар ради безпеки ДНР Олександр Ходаковський (нещодавно відправлений у "відставку"), а також ватажок бойовиків Гіві, який, незважаючи на те, що він був ефективним тактиком, проявив мало дипломатичних здібностей в ході переговорів з українськими воєначальниками з приводу боїв за Донецький аеропорт", - наголошується в документі.

"Консолідація верхівки бойовиків і придушення деструктивних елементів на кшталт Ходаковського і Гіві дає РФ можливість швидко припинити військові операції на сході України. Якщо це буде потрібно. З іншого боку, це дозволить Москві активізувати операції на Донбасі. Який би сценарій не вибрав Кремль, посилення контролю дозволить Росії приборкати "розкольників" і посилити контроль за операціями на сході України", - підсумували в "приватному ЦРУ".

Нагадаю, в грудні минулого року приватна американська розвідувальна компанія Stratfor передбачила Україні великі політичні потрясіння в 2016 році з, як мінімум, відставкою Яценюка, а Росії - неминучий розпад протягом 10 років.

У вересні минулого року агентство Stratfor висловило припущення, що Путін хоче обміняти Асада на Україну і зняття санкцій з Росії.

А в листопаді аналітики Stratfor попередили, що вже дуже скоро - в 2016 році - російські резервні фонди будуть вичерпані.

Stratfor - видавництво і глобальна розвідувальна компанія, заснована в 1996 році в місті Остін, штат Техас, Джорджем Фрідманом, який був в компанії головою правління. Ши Моринці є президентом і головним виконавчим директором. Фред Бертон - віце-президент, відповідальний за збір розвідувальної інформації. Stratfor афішує себе як геополітична розвідувальна і консалтингова фірма.

На шкільному автобусі возив окупантів у Бєлгород: СБУ затримала мешканця Харківщини (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 13:02

Служба безпеки України затримала 59-річного мешканця селища Козача Лопань Харківської області, який під час окупації допомагав росіянам проводити ротацію, а також привозив їм зброю та боєприпаси. Про це СБУ повідомила у четвер, 18 квітня, передають Пат...

"Якби ж...": Туск прокоментував заяви європейських лідерів щодо допомоги Україні

четвер, 18 квітень 2024, 11:59

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск натякнув, що словам лідерів країн Євросоюзу щодо допомоги Україні не вистачає реалізації. Про це він написав у X (Twitter) за підсумками засідання Євроради, яке відбулось 17 квітня, передають Патріоти України. «Якби ...