Гібридна тактика Кремля: Москву звинуватили в інформаційній війні проти Швеції

Після анексії Криму Росією в 2014 році в інформаційному просторі Швеції стрімко збільшилася кількість недостовірних новин на тлі погіршення ситуації з безпекою в Балтійському регіоні.

Ілюстрація:www.veneya.com.ua

Росія за допомогою агентів впливу, фейкових новин, дезінформації та підробки документів намагається вплинути на громадську думку в Швеції. Про це йдеться в доповіді Шведського інституту міжнародних відносин, зазначають Патріоти України.

Відзначається, що після анексії Криму Росією в 2014 році в інформаційному просторі Швеції стрімко збільшилася кількість недостовірних новин. У документі говориться, що це відбувається на тлі погіршення ситуації з безпекою в Балтійському регіоні.

"Російські політики і дипломати активно втручалися у внутрішні політичні справи Швеції", - наголошується в тексті. Також повідомляється, що в країні з'явився ряд прокремлівських неурядових організацій, а шведські журналісти і вчені стали мішенню для армії інтернет-тролів в соціальних медіа.

Автори доповіді як приклад привели ситуацію з галасом навколо іноземного підводного човна біля берегів Швеції. Відзначається, що поряд з місцевими ЗМІ цю інформацію підхопили і транслювали на свій лад російські телеканали Sputnik, Russia Today та інші джерела російської громадської дипломатії.

"Є приклади важливих цільових груп в Швеції, наприклад, політичні діячі, громадські організації та газети, які добровільно або мимоволі виконували ролі розповсюджувачів дезінформації", - сказано в доповіді.

У документі наведено дані про 26 фейкових інформаційних приводів, які з'явилися в Швеції з кінця 2014 року до середини 2016 року. Згідно з наведеною інформацією, більшість з них вперше з'явилися на "незрозумілих російськомовних і/або шведськомовних сайтах". Також повідомляється, що деякі ресурси використовували підроблені документи, щоб надати інформації враження автентичності.

Десять випадків були пов'язані безпосередньо з питаннями внутрішніх подій в Швеції. Так, автори доповіді повідомили про "новини" з фейковим листом нібито від міністра оборони Швеції до виконавчого директора виробника зброї BAE Systems Bofors, в якому йшлося про продаж зброї Україною.

Інший, нібито від головного міжнародного прокурора Швеції, який відхилив неіснуючий запит від України про припинення розгляду справи проти громадянина Швеції, якого звинувачують у військових злочинах. Ще один фейк стосувався "змови" між Швецією і НАТО про таємне пересилання зброї для терористів ІДІЛ через Туреччину.

"Ми робимо висновок, що головною метою російської політики щодо Швеції і регіону Балтійського моря є збереження геополітичного статус-кво, який означає скорочення присутності НАТО в регіоні", - йдеться в доповіді.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...