Голова МЗС Польщі розкритикував попередників за неадекватну політику до путінської Росії

Дональд Туск відмовився брати участь у "нормандському форматі", хоча він отримав подібну пропозицію.

Вітольд Ващиковський. Фото: day.kyiv.ua.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський представив критичний звіт про роботу зовнішньополітичного відомства під управлінням попереднього уряду. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на inforesist.org.

«У нас є документи, що показують, як гра з Росією велася і до, і після Смоленська (Смоленської катастрофи - Ред.)», - заявив 11 травня в Сеймі Вітольд Ващиковський, представляючи звіт. «Оцінюючи політику попередніх восьми років, я нагадаю, як багато помилок було скоєно, наприклад, в політиці щодо Російської Федерації. Не вистачило точного аналізу внутрішньої ситуації в Росії, а прогнози, що стосуються її розвитку, виявилися зробленими абсолютно невірно. Сьогодні у нас в МЗС є документи, що показують, як велася гра з Росією до Смоленська і як грали з Росією після Смоленська», - підкреслив глава польської дипломатії.

«Під час кризи в Україні Польща не брала участь в т.зв. нормандському форматі. Ми не використали всіх інструментів, щоб в ньому опинитися. Під час недавнього візиту до Мінська я дізнався від президента Лукашенка, що в квітні 2014 року він таки пропонував прем'єру Туску включити Польщу в дії, покликані вирішити військовий конфлікт на сході України і привести до підписання угоди в Мінську. Саме до нього приїхали люди з інших країн - з Берліна, з Франції. Туск відмовився, а потім говорив, що нас виключили. Він сам себе виключив з можливості вирішити російсько-український конфлікт», - заявив Ващиковський.

Фінал не скоро? У США дали прогноз щодо тривалості війни в Україні та пояснили, на що робить ставку Путін

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:24

Російський диктатор Володимир Путін сприймає внутрішні та міжнародні обставини як такі, що розвиваються на його користь. Ймовірно, він продовжить дотримуватися агресивної стратегії в Україні, перспективи завершення війни найближчим часом є малоймовірни...

"Ми кров'ю довели свій професіоналізм та рішучість": "Азову" продовжують не надавати зброю від США

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:45

Командир 12-ї бригади спецпризначення "Азов" Денис Прокопенко "Редіс" повідомив про відхилення петиції щодо розблокування надання зброї та допомоги бригаді з боку США. Про це Прокопенко написав у Мережі 3 травня, передають Патріоти України. "Редіс" заз...