Готує нову "братню допомогу"?: Головного спонсора ПВК "Вагнера" помітили на перемовинах Росії та Лівії

Переговори між міністром оборони Росії Сергієм Шойгу і командувачем однієї зі сторін у внутрішньолівійському конфлікті Халіфою Хафтаром відбулися 7 листопада 2018 року у Москві.

Євген Пригожин (другий праворуч) за столом переговорів у складі російської делегації. Фото: Радіо Свобода.

Близький до Путіна російський підприємець Євген Пригожин, якого вважають причетним до створення пропрезидентської "Фабрики тролів" і власником "Приватної військової компанії" Дмитра Уткіна ("Вагнера"), був присутній на офіційних переговорах між лівійськими і російськими військовими, передають Патріоти України.

На відео показано, як лівійська делегація знайомиться з російськими офіцерами і проходить в конференц-зал. У цей момент Євген Пригожин стоїть трохи в стороні. Але після початку конференції олігарх сидить за одним столом з російськими і лівійськими військовими, від Шойгу його відокремлюють два офіцери.

Інформація про участь російських збройних сил в лівійському конфлікті з'явилася ще навесні 2017 року. Тоді йшлося про перекидання "елітних десантних підрозділів"». Пізніше повідомлялося, що російські військові бази Лівії розгортаються під прикриттям "ПВК Вагнера".

Про зустріч Шойгу і Хафтара повідомляли 7 листопада, в заяві йшлося про те, що сторони обговорили "шляхи врегулювання конфлікту в Лівії і питання боротьби з тероризмом". Генерал Хафтар раніше неодноразово бував у Москві і зустрічався з російськими військовими.

У Кремлі офіційно не коментували присутність Пригожина на переговорах. Але російські агенції новин цитували дипломатичні і військові джерела, які підтвердили, що він був на зустрічі як представник кейтерингової компанії.

Пригожин, серед іншого, є власником компанії "Конкорд менеджмент", яка контролює низку ресторанів. Через забезпечення фірмою їжі для офіційних заходів у Кремлі бізнесмена часто називають "кухарем Путіна".

Москва неодноразово заперечувала зв’язок влади із діяльністю приватних військових компаній. Військове найманство для участі у збройних конфліктах на території інших держав заборонене російським законом.

Довідка

За часів СРСР Пригожин мав дві судимості за "важкими" статтями Кримінального кодексу.

У 1979 році Пригожин отримав першу судимість за крадіжку - 2,5 роки позбавлення волі умовно - і був відправлений в Нижній Новгород (тоді - Горький).

6 жовтня 1981 року Жданівський народний районний суд Ленінграда визнав Пригожина винним за статтями КК "крадіжка", "шахрайство", "втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність", "розбій" і засудив його до 13 років колонії посиленого режиму.

Під час одного зі злочинних епізодів Пригожин зі своїм спільником зняв на вулиці з дівчини чоботи та кульчики. При цьому безпосередньо Пригожин застосував до жертви прийому удушення, через що вона втратила свідомість.

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...