Гройсман як розмінна монета: У Раді активні консультації щодо формування нової коаліції навколо БПП

Переформатування коаліції може призвести до перестановок в уряді, а, може, і зміни прем'єра, що фактично означає прихід нового Кабінету, хоча і не без старих ключових міністрів.

Гройсмана хочуть полякати чи усе серйозно? Фото: РБК.

У парламенті України йдуть активні консультації навколо формування нової коаліції в складі Блоку Петра Порошенка "(БПП)," Народного фронту "(НФ) і Радикальної партії (РП). Раніше чутки про це вже ходили, але на цьому тижні дана інформація отримала перше підтвердження , пише "Страна" у своїй аналітичній статті "У Верховній Раді почали готувати коаліцію на трьох". Новину передають Патріоти України.

В ході круглого столу "Єдність заради перемоги" (відбувся в понеділок за ініціативою громадської організації "Вільні люди", якою керує народний депутат від "Народного фронту" Андрій Левус) представники БПП, НФ і РП підписали спільну декларацію, в якій висловили готовність "об'єднатися навколо спільних цінностей".

При цьому Ляшко, в разі створення такої коаліції, може стати спікером. Правда, з цим є труднощі, тому що не факт, що погодиться піти зі своєї посади нинішній спікер Андрій Парубій. Ймовірніше, що фракції Ляшка може дістатися одне з важливих міністерств. Наприклад, Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Це цілком відповідає інтересам бізнесмена Ріната Ахметова, в орбіті впливу якого Ляшко, за даними ЗМІ, останнім часом знаходиться. У нинішньому уряді крісло глави Міненерго відноситься до квоти президента. А між ним і Ахметовим зараз налагоджений непоганий діалог, так що шанси олігарха "продавити" для Ляшка і себе важливу посаду в Кабміні розцінюються як непогані.

Крім того, співрозмовники видання сходяться на думці, що переформатування коаліції може призвести до перестановок в уряді, а, може, і зміни прем'єра, що фактично означає прихід нового Кабінету, хоча і не без старих ключових міністрів.

Правда, в парламентських кулуарах висловлюють підозри, що весь сир-бор почався аж ніяк не заради зміщення Гройсмана, але щоб його полякати, оскільки він став поводитися занадто незалежно, що нібито дратує президента. Інша думка - все обмежиться перезавантаженням коаліції: в сенсі - вступом РП, за що та отримає, можливо, свою квоту в уряді і, можливо, крісло в президії Ради.

У той же час, кандидатури замість Гройсмана вже щосили обговорюються в кулуарах. Співрозмовники видання з депутатського корпусу назвали в числі нібито мисливців на прем'єрський портфель екс-главу Адміністрації президента Бориса Ложкіна, генерального прокурора Юрія Луценка, заступника голови фракції БПП Сергія Березенко, який входить в близьке президентське оточення.

У разі рокіровки з Ложкіним Гройсман нібито повинен піти на високу посаду в АП. Співрозмовник в АП, який близько знає Ложкіна, спростовує наявність прем'єрських планів у того. "Поки у Ложкіна немає бажання навіть думати про це. У нього прекрасні особисті стосунки з Гройсманом, і він не хоче ображати його", - прокоментував він, зазначивши, що самому Ложкіну відомо про ці "чутки", і він намагається "максимально від них дистанціюватися ".

На його думку, колишній глава АП не піде на те, щоб "підсидіти" Гройсмана навіть, якщо почнуться вмовляння, в тому числі, з боку президента. "Я не знаю мотивації, яку вони можуть для нього знайти, з огляду на відсутність у нього фінансових проблем," - сказало джерело в АП.

Відповіді Луценка до моменту публікації цього матеріалу ще отримані не були. Джерело з команди Березенко назвало інформацію про види того на крісло прем'єра "маренням". А сам нардеп в розмові зі пожартував - "чому прем'єр? Я піду відразу на пост президента".

Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...

"Ціль знищено": Олещук показав влучну роботу зенітників по ворожих "Шахедах"

вівторок, 23 квітень 2024, 15:52

Командувач Повітряних сил Микола Олещук подякував зенітникам Одеської бригади за ефективне знищення дронів-камікадзе противника в ніч на 23 квітня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Дякую воїнам зенітної ракетної Одеської бригади, які у ніч на 2...