"Гройсмановка" за ціною золота: Рекордне подорожчання горілки виявилося «політичним рішенням» прем'єр-міністра

Історія наших горе-економістів нічому не вчить. Урядові товстосуми чомусь впевнені, що народ розбиратиме з полиць магазинів легальне спиртне за будь-яку ціну, а вони таким чином залатають діри у бюджеті.

Після масових отруєнь фальсифікатом в Уряді вирішили підзаробити на спиртному. Фото: pic.com.ua.

Уряд готовий ввести новий розмір мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на алкоголь в найближчі 10 днів. Ця звістка з'явилося після нещодавньої наради в Мінекономрозвитку, повідомляють Патріоти України з посиланням на «ПІК».

Нова ціна півлітрової пляшки горілки складе, очевидно, близько 70-ти гривень. Як повідомлялося, про такий розмір МРЦ домовилися Уряд і виробники алкоголю в ході цієї наради, яка пройшла в закритому від преси режимі. Однак журналістам вдалося все-таки побувати на заході. Видання ПІК в статті «П'яний» бюджет: після масових отруєнь Уряд вирішив підзаробити на спиртному» повідомляє про те, що насправді одностайності в питанні розміру "мінімалки" аж ніяк не спостерігалося.

На регіональних виробників, які надали розрахунки, згідно з якими МРЦ може перебувати на рівні трохи більше 50-ти грн., - а це означає, що цифри, які диктує уряд, завищені, - великими гравцями ринку і чиновниками вчинявся відвертий тиск. Зокрема, у вигляді погроз перевірок з боку фіскальних і правоохоронних органів.

Уряд мотивує перегляд МРЦ в бік значного збільшення, необхідністю зростання бюджетних надходжень і боротьбою з контрафактом. Однак в усі минулі роки підвищення «мінімалки» не приводило до додаткових надходжень до бюджету. Що ж стосується контрафактної продукції - логічний ланцюжок «чим дорожче горілка, тим менше її підробляють», ні чиновниками, ні «експертами» великих горілчаних компаній в ході наради ніяк не доводився. У свою чергу, противники перегляду МРЦ вважають, що чергове значне подорожчання горілки, навпаки, призведе до тільки до активізації фальсифікаторів. Висока ціна зробить легальний продукт недоступним для ще більшої частини населення, а це означає, що зросте попит на дешевий сурогат. Остання хвиля отруєнь тільки підтверджує цю тезу.

У той же час саме дрібних виробників зараз намагаються зробити головними фальсифікаторами.

Спроби регіональних виробників довести безглуздість підвищення МРЦ для бюджету і боротьби з контрафактом, були припинені такою заявою замміністра Мінекономрозвитку Юлії Ковалів: «У нас є доручення Прем'єр-міністра встановити ціни, тому це політичне рішення уряду!»

«ПІК» зазначає, що «політичне рішення» більше нагадує змову з Кабміном великих виробників алкоголю: «Цікаво тільки одне: якщо хоча б за півроку дії нової «мінімалки» кількість фальсифікату в Україні не зменшиться, а люди продовжать труїтися «паленкою», кого в такому випадку буде звинувачувати Мінекономіки?».

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...