І досі очолює НБУ: Гонтарєва допомагала "сім'ї" Януковича вивезти гроші за кордон

Цілком імовірно, що при теперішній голові НБУ грошей сім'ї Януковича Україна не отримає.

Валерія Гонтарєва. Фото:rian.com.ua

Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва є однією з учасників схеми по виведенню коштів "сім'ї" Віктора Януковича за кордон. Про це повідомляє видання Цензор.нет, інформують Патріоти України.

"У січні 2013 року перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов відвідав США з "неофіційним візитом". Він провів зустріч з представниками інвестиційного фонду FranklinTempleton, який потім почав активно скуповувати українські євробонди. У результаті фонд сконцентрував третину боргових зобов'язань України. Найбільший пакет в $5 млрд FranklinTempleton купив на початку листопада 2013 року, якраз напередодні Майдану", - пише видання.

За інформацією "Цензора", Арбузов домовився про розміщення в фонді грошей "Сім'ї", відмитих в ОАЕ, Гонконгу, Уругваї, на Кіпрі, для купівлі євробондів України зі знижкою в 50%.

"На даний момент є підстави стверджувати, що посередником, що допомагав скуповувати євробонди в інтересах "Сім'ї", була компанія "Інвестиційний капітал України" (ICU), яким на той момент керувала нинішня керівник НБУ Валерія Гонтарєва", - стверджує видання.

У розслідуванні вказується, що "сім'я" не перший раз залучала компанію Валерії Гонтарєвої для реалізації схем по виведенню коштів з держструктур і держкомпаній.

"У лютому 2014 року компанія Гонтарєвої виступила посередником в угоді купівлі-продажу цінних паперів між Аграрним фондом та "Брокбізнесбанком". На перший погляд держструктура і комерційний банк вчинили цілком законну угоду РЕПО. Аграрний фонд передав фінустанові свої ОВДП на суму трохи більше 2 млрд грн.

Зворотний викуп планувався на початок травня. При цьому гроші фонд вирішив не забирати, а покласти на довгостроковий депозит, щоб заробити на відсотках! В свою чергу "Брокбізнесбанк" (нагадаємо, на той момент він належав Сергію Курченку) вирішив провернути таку ж угоду з Нацбанком, отримавши в обмін на ОВДП готівку. В кінцевому рахунку, в "Брокбізнесбанк" була введена тимчасова адміністрація, депозит "Аграрного фонду" згорів, а отримані з НБУ мільярди безслідно зникли", - пише" Цензор ".

Представник групи "Депутатський контроль" нардеп Максим Поляков не виключив, що Гонтарєва перебувала в змові з Януковичем і його оточенням.

"Якщо ми говоримо про Гонтарєву, то вона - найталановитіший менеджер по виведенню грошей з країни за часів Януковича. Вона якраз тоді працювала, обслуговувала його компанії. Тому при теперішній голові НБУ грошей (сім'ї Януковича) ми не отримаємо", - стверджує депутат .

На думку видання, стає зрозуміло, чому розслідування щодо "мільярдів Януковича" фактично заморожено. У тому, щоб ця тема була спущена на гальмах, зацікавлені нинішні вищі чиновники, які допомагали "Родині" виводити гроші з України.

"І агентство з розшуку активів, яке повинно почати роботу в червні поточного року, навряд чи прискорить процес. Адже для того, щоб гроші повернулися, потрібна політична воля перших осіб в державі. А якщо вищі чиновники не просто зацікавлені в поверненні цих грошей, але і, навпаки, всіляко перешкоджають цьому, Україна, швидше за все, ніколи не побачить мільярдів Януковича", - резюмує "Цензор".

"Мета цього саміту - об'єднати країни": Кулеба пояснив, чому Росію не кличуть на саміт миру

четвер, 2 травень 2024, 11:30

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запрошено на Глобальний саміт миру, адже сідати за нею стіл переговорів немає сенсу. Від РФ неможливо буде домогтися сумлінних дій.Про це міністр сказав у інтерв'ю Foreign Policy, передають Патріоти ...

Ворога чекає лише смерть: Сирський показав відео знищення окупантів на фронті в Україні (відео)

четвер, 2 травень 2024, 11:27

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав відео знищення росіян на фронті в Україні, передають Патріоти України. Відео знищення ворога показав командувач Сухопутними військами Олександр Сирський. "Невпинна бойова робота Сил оборони України - вор...