"Якби я ставив собі за мету отруєння Ющенка, це було б доведено до кінця", - екс-глава СБУ

За словами Ігоря Смешка, для відновлення професіоналізму й репутації спеціальних служб Української держави вкрай важливо дізнатися відповідь на запитання, хто труїв або імітував отруєння Ющенка.
Ігор Смешко. Фото: Гордон.

Досі невідомо, хто стояв за отруєнням у 2004 році кандидата в президенти України Віктора Ющенка, і сам факт отруєння не підтверджено. Про це тодішній голова Служби безпеки України Ігор Смешко сказав в інтерв'ю Дмитрові Гордону, передають Патріоти України.

Журналіст нагадав анекдот тих часів: зустрічаються Смешко й міністр внутрішніх справ Микола Білоконь. Смешко каже: "Дружина гриби приготувала, сьогодні Ющенко в гості прийде". Білоконь запитує: "А раптом отруєні?" Він відповідає: "Що значить "раптом"?!"

Гордон запитав гостя, чи причетний він до отруєння Ющенка, яке багато в чому змінило перебіг президентської кампанії. "Дмитре Іллічу, сподіваюся, ви розумієте, що якби я ставив собі за мету таке, то це було б доведено до кінця?" – усміхаючись відповів Смешко.

За його словами, для відновлення професіоналізму й репутації спеціальних служб Української держави вкрай важливо дізнатися відповідь на запитання, хто труїв або імітував отруєння Ющенка. "Сам факт отруєння Ющенка на сьогодні не встановлено. Ми проводили розслідування, коли в мене була можливість його контролювати – до лютого 2005 року – і не встановили факту отруєння. Навіть більше, комісійна експертиза встановила, що отруєння не було.

Потерпілий не здає аналізів крові, і мені досі незрозуміло, чому, коли ми вимагали від клініки у Відні повну інформацію [про результати аналізів], сам потерпілий і його оточення зробили все, щоб нам їх не давати. Тільки після двох судових процесів в Австрії нам вдалося за допомогою австрійського міністерства юстиції отримати ці документи, які і встановили факт відсутності отруєння", – розповів екс-голова СБУ.

Джерело: Гордон

"Не кожен отримає те, чого бажає": Генерал США пояснив, скільки Україні треба мобілізувати людей

вівторок, 16 квітень 2024, 18:28

Україні необхідно мобілізувати близько півмільйона людей, але необхідно провести для них дуже ґрунтовні навчання. Таку думку в інтерв’ю "Радіо Свобода" висловив американський генерал-майор у відставці Девід Грандж, передають Патріоти України. "Обговорю...

У Кобзона будуть гості? У Запорізькій області підірвали "депутата"-єдинороса

вівторок, 16 квітень 2024, 17:30

На тимчасово окупованій території Запорізької області підірвали "депутата"-єдинороса, передають Патріоти України. Як повідомив гауляйтер Володимир Рогов у Telegram, 16 квітня у Мелітопольському районі на Запоріжжі підірвали "депутата" Акимівської окруж...