"Якщо Київ не захистить свою незалежність, то наступним буде Мінськ": Геращенко засудила голосування Білорусі в ООН

Ірина Геращенко закликала владу Білорусі шанувати право України відстоювати свою незалежність і суверенітет.

Ірина Геращенко. Фото: 24tv.ua.

Голосування Білорусі проти проекту резолюції щодо прав людини в окупованому Криму на третьому комітеті ООН в ніч на середу є "ножем в спину". Про це під час виступу з трибуни Верховної Ради в середу заявила віце-спікер Ірина Геращенко, передають Патріоти України із посиланням на Українську правду.

"А що стосується позиції Білорусі, то ми це розцінюємо як ніж в спину. Ми дякуємо білоруській стороні за незалежний майданчик у Мінську і ми цінуємо це. Але незалежний майданчик має бути незалежним на всіх позиціях, а не заангажованим грою на одну сторону", – сказала вона.

Геращенко закликала владу Білорусі шанувати право України відстоювати свою незалежність і суверенітет. "І розуміти, що наступним буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить нашу незалежність", – додала вона.

Також Геращенко висловила розчарування голосуванням Вірменії і Казахстану, які також виступили проти резолюції. "Ми шануємо право Вірменії і Казахстану на їхні особливі взаємини з Російською Федерацією, ми все розуміємо. Але і наші друзі в дружніх нам Казахстані і Вірменії мають розуміти, що сьогодні Україна, український народ і українська армія воює не лише за нашу незалежність. Ми відстоюємо право всіх пострадянських країн мати незалежну зовнішню політику і ми маємо це доносити до наших партнерів", – сказала вона.

Геращенко також закликала українських політиків та дипломатів активніше працювати над цією темою і добитися також позитивного голосування за цю резолюцію на Раді безпеки ООН. Вона додала, що нинішній рівень підтримки резолюції все рівно є позитивним для України, оскільки, коли над схожим документом почала у свій час працювати Грузія, її підтримали лише 15 країн.

Віце-спікер закликала також посилювати закордонні делегації України представниками Криму, зокрема – кримських татар. Як відомо, цю резолюцію України під час голосування в третьому комітеті ООН підтримали 73 країни. 23 виступили проти, ще 76 утрималися. Резолюція визнає Крим та Севастополь окупованими територіями і прямо називає Росію країною-окупантом.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...