"Якщо з Карімовим щось станеться, багатотонна надбудова звалиться, ховаючи під собою всіх, хто роками проривався наверх", - Павло Казарін

В Узбекистані після смерті Карімова "сценарій нестабільності" може взяти верх і це, на жаль, позначиться і на Кримі.

В Узбекистані готуються до похорон Карімова. Фото: pravda.com.ua.

В Узбекистані існує хиткість нинішнього стану речей. Такою думкою в матеріалі для порталу "Крим.Реаліі" поділився журналіст Павло Казарін, передають Патріоти України.

"Головне відчуття, яке залишається після поїздки в Узбекистан, - це відчуття хиткості існуючого порядку речей. Країна вибудувана за пірамідальним принципом, але ця геометрична фігура перевернута і спирається на землю не широкою основою, а гостроносою верхівкою", - написав Казарін.

На його думку, якщо з президентом країни Ісламом Карімовим щось станеться, "багатотонна надбудова звалиться, ховаючи під собою всіх, хто роками проривався наверх".

"І навіть традиційне чиношанування узбецького менталітету зовсім не може вважатися гарантією від потрясінь", - упевнений журналіст.

Він вважає, що відхід Карімова може втілити в життя "найрізноманітніші сценарії".

"Може бути, ми виявимо через якийсь час новий консенсус еліт - і будемо заучувати нове прізвище узбецького президента. Можливо, цього не станеться - і країна скотиться в довгу фазу боротьби за владу, а ісламське підпілля, до того ж, сприйме відхід Карімова як шанс для боротьби зі світським державним апаратом", - заявив Казарін.

На його думку, якщо "сценарій нестабільності візьме верх, це позначиться в тому числі і на Кримі". Він пояснив, що в Узбекистані досі живе кілька десятків тисяч кримських татар.

"Мова про тих, хто до останнього не прагнув репатріюватися на півострів, не бажаючи залишати налагоджений ще за радянських часів побут. Але якщо система піде в рознос, то цілком може бути, що Крим зіткнеться з новою хвилею вимушених переселенців, до яких цілком можуть додатися ті етнічні узбеки і представники змішаних сімей, які вирішать знайти більш спокійне місце для самих себе", - вважає журналіст.

Нагадаємо, 28 серпня кабінет міністрів Узбекистану повідомив, що президент країни Карімов перебуває на стаціонарному лікуванні. "Йому необхідно повне медичне обстеження, яке займе певний час", - говорилося в офіційному повідомленні. Дочка Карімова Лола заявила, що він переніс інсульт.

29 серпня агентство "Фергана", посилаючись на джерела, повідомило, що Карімов помер. Однак в апараті президента спростували цю інформацію.

31 серпня дочка глави держави привітала співвітчизників з Днем незалежності Узбекистану і подякувала за побажання одужання її батькові. "Я впевнена, що ця величезна сила добра, яка виходить із самої глибини ваших сердець, допомагає в його зцілення!", - написала вона.

1 вересня "Фергана" повідомило, що на батьківщині Карімова в Самарканді йдуть приготування до його похорону. За даними агентства, 2 і 3 вересня в Узбекистан для участі в траурних заходах прибудуть представники вищого керівництва декількох країн СНД і далекого зарубіжжя.

Іслам Карімов - беззмінний президент Узбекистану з 1990 року. У 2015 році був переобраний на черговий семирічний термін.

Російська ракета впала поряд з кордоном Польщі - Туск

субота, 27 квітень 2024, 16:29

Вночі проти 27 квітня одна з російських ракет, якими РФ завдавала ударів по Україні, впала за 15 км від кордону з Польщею. Про це прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив у Мережі Х, передають Патріоти України. "На Львівський район сьогодні впали ...

Сирський на "Рамштайні" розповів про ситуацію на передовій та потреби ЗСУ

субота, 27 квітень 2024, 16:00

Головнокомандувач Збройних сил генерал-полковник Олександр Сирський поінформував учасників 21-ого засідання Контактної групи з питань обороноздатності України про складну оперативно-стратегічну обстановку та про нагальні потреби України у озброєнні та ...