"Є два сценарії деокупації Донбасу на "умовах РФ", - політолог

Якщо для простих росіян повернення Донецька і Луганська буде виглядати поразкою, у президента досить швидко обвалиться рейтинг, і відцентрові процеси в країні різко прискоряться, вважає Чижов.

Володимир Путін. Фото: REUTERS

У президента Росії Володимира Путіна є два варіанти того, як позбутися підконтрольної проросійським бойовикам частини Донбасу, нав'язавши при цьому Україні свої умови. Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив політолог Георгій Чижов, повідомляють Патріоти України.

"Мінські угоди в стратегічному плані — глухий кут, але вони дозволили зупинити повномасштабну війну й вже майже два роки не дають їй розгорітися знову. Важливо не піддаватися на спільний тиск РФ і західних партнерів й не створювати псевдофедерацію за боснійським зразком: з частин, які ненавидять один одного й блокують один одному можливість руху хоч куди-небудь. Так, можливо, через 10 років повернути ці території буде ще складніше, ніж зараз. Але сьогодні для України важливо не втягнутися у велику війну й не погодитися на згубні для майбутнього країни варіанти світу", — сказав він.

Політолог прокоментував слова заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій й внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки про те, що восени почнеться процес повернення окупованих територій Донбасу. "Не розумію, що він має на увазі. Слово "повернення" може означати, що завгодно, включаючи насильницьке впихивание частини Донбасу на кремлівських умовах. Побачимо", — зазначив Чижов. Він пояснив, що, на його думку, означає "впихнути Донбас на кремлівських умовах".

"Для російського керівництва завдання-максимум — сформувати аналог Боснії та Герцеговини після Дейтонських угод. Щоб один або два суб'єкти входили до складу України чисто формально, зате мали можливість блокувати будь-яку зовнішньополітичну ініціативу. Завдання-мінімум, думаю, скромніше — повернути території на більш прийнятних для Києва умовах, які, тим не менш, повинні дозволити Москві зберегти обличчя", — вважає політолог. Він вважає, що умови повернення Донбасу будуть обговорюватися з президентом США Дональдом Трампом.

"Якщо для простих росіян повернення Донецька і Луганська буде виглядати поразкою, у президента досить швидко обвалиться рейтинг, і відцентрові процеси в країні різко прискоряться. Швидше за все, умови "угоди щодо Донбасу" будуть найближчим часом обговорювати з Трампом. Керівники Франції та Німеччини, за відчуттями, готові ухвалити будь-яке рішення, яке покладе кінець війні, але на повне ігнорування думки української сторони вони не підуть. Тому слід очікувати спроб Кремля більш-менш елегантно позбутися підконтрольної йому частини Донбасу. Якщо це не вдасться, ситуація залишиться приблизно такою, яку ми спостерігаємо сьогодні", — зазначив Чижов.

Добровільно став поліцаєм в окупантів: Судитимуть жителя Харківщини, який затримував колишніх військових (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 11:59

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо 32-річного жителя міста Вовчанськ, який під час окупації добровільно пішов працювати у "поліцію" загарбників. Слідчі встановили, що чоловік став так званим "помічником оп...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...