Інформаційна війна і військовий переворот у Туреччині: Путчисти були слабкі на інформаційному фронті, тому й програли, - грузинський політолог

Уряд Туреччини повністю виграв інформаційну війну у путчистів, навіть президент Туреччини виступив по телебаченню, використовуючи скайп.

Путч в Туреччині був придушений владою. Фото: ВВС.

Останні шість десятиліть історії Туреччини - це боротьба між військовими і політичними ісламом. Причому аж до 90-х років військові легко здобували перемоги і контролювали ситуацію. У дев'яності ситуація кардинально змінилася. За іронією долі, на ситуацію вплинули реформи політичного противника ісламістів Тургута Озала. Про це пише в своєму блозі грузинський політолог Гела Васадзе, повідомляють Патріоти України.

Турецьке економічне диво змінило анатолійську вулицю, зробило її політично активною і забезпечило прийдешні перемоги турецького політичного ісламу. По суті, мова йде про боротьбу ідей, в якій політичний іслам раз по раз здобуває впевнену перемогу.

Уряд Туреччини повністю виграв інформаційну війну у путчистів: досить подивитися навіть на стрічки в соціальних мережах, звідки черпали інформацію не тільки інформаційні агентства, але навіть дипломатичні представництва, і щось мені підказує, що і безпосередні учасники подій.

Купа інформації від уряду і жодних оновлень у військових. Навіть президент Туреччини виступив по телебаченню, використовуючи скайп.

Путчисти ж обмежувалися сухим листуванням по електронній пошті. З інформаційної точки зору, вони абсолютно не були готові до перевороту. Як підсумок, владі вдалося вивести своїх прихильників на вулиці, а путчисти, у яких був шанс зробити це в перші години після початку перевороту, не скористалися такою можливістю.

При такому розвитку подій переворот міг досягти успіху тільки в разі дуже великої крові, на що у учасників путчу, особливо рядових учасників, резервів явно не було. Йдеться перш за все про психологічні резерви.

Окремі спроби стріляти в натовп лише виключення, що підтверджують правила. Звичайно, це була не єдина причина провалу путчу, але факт в тому, що сьогодні переворот не допустили люди, що вийшли на вулицю, явити собі таке в Туреччині шістдесятих або вісімдесятих років рішуче неможливо.

Світ змінився. Змінилася і Туреччина.

"Скоріш за все, це буде в районі...": Екскомандир полку "Азов" оцінив підготовку росіян до нового наступу

понеділок, 6 травень 2024, 14:30

Російські війська готуються до нових наступальних дій. Зокрема, окупанти перекидають сили до Луганської і Донецької областей. Про це розповів заступник командира 3-ї штурмової бригади, екскомандир полку "Азов", майор ЗСУ Максим Жорін в ефірі проєкту "Н...

"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": Брайза "розніс" позицію Білого дому щодо ударів по російських НПЗ

понеділок, 6 травень 2024, 13:59

Колишній радник держсекретаря США Метью Брайза висловив різку критику на адресу Білого дому через їхнє прохання до України утриматися від ударів по нафтопереробних заводах на території Росії Про це він розповів у інтерв’ю для програми "Студія Захід" на...