Історія одного комсомольського вожака, злодюжки та вбивці: "Єфремов загрався і послизнувся на тих, кого вважав брудом під своїми ногами", - блогер з Луганська

Колишній прокурор і відомий блогер Сергій Іванов розповів про те, як заарештували одіозного регіонала.

Сергій Іванов. Фото: Новое время.

Колишній прокурор з Луганська і відомий блогер, що особисто знав арештованого за сепаратизм Олександра Єфремова, розповідає про минуле "господаря Луганщини" і майбутнє тих, хто має сісти разом з ним, пишуть Патріоти України з посиланням на Новое время.

- Сьогодні нарешті заарештували Єфремова. Чи закінчиться цей арешт справжнім покаранням і чи можемо ми говорити про те, що нарешті влада взялась за тих, хто заслуговує на покарання за ситуацію на Добасі і за корупцію часів Януковича?

- Як казав професор Преображенській у "Собачому серці", остаточним папірцем, що буде свідчити про те, що почалось певне одужання, стане вирок суду. А зараз на нас ще чекає апеляція, яку будуть, безперечно переносити на вимогу адвокатів. Я їх бачив, декого знаю. Буде багато тиску і на Порошенка, і з боку Росії. Я навіть не виключаю у зв'язку з цим ескалації насильства на сході. Бо Єфремов - це ж не просто Єфремов. Єфремов - це представник інфільтрованих російськими спецслужбами політиків, які були ще з часів КДБ, і зараз ми ці консерви тільки починаємо насправді відкривати.

Я, звісно, вітаю рішення суду і роботу працівників прокуратури, я знаю, скільки вони доклали нервів і зробили роботи для того, щоб отримати в нашій країні, в Печерському суді, найодіознішому з усіх, санкцію на арешт - це вже досягнення. Думаю, це рішення суду стане сигналом для багатьох регіоналів.

- Цей арешт - особиста політична воля Юрія Луценка?

- Юрій Луценко - Генеральний прокурор України. В нього не мусить бути політичної волі. Це людина, яка очолює вищий наглядовий орган держави. Він мусить користуватися не духом, не настроями, а виключно буквою закону.

- Але чому Єфремова арештували тільки зараз?

- Генпрокурор Юрій Луценко - це людина, яку я критикую, і вважаю, що його є за що критикувати і як політика, і як генпрокурора. Але, думаю, тут склалися кілька пазлів. По-перше Єфремов - це людина, яка розпалила війну принаймні на теренах Луганської області, за яку вона відповідала. По-друге, це політична кон'юнктура, яка вдало склалася наразі. Думаю, що Єфремов втрачав свою політичну вагу і утримувався тільки за рахунок своїх коштів. Мені розповідали, як він відкуповувався від попередніх звинувачень. Суми сягали мільйону доларів. Валізи відносив в СБУ і ГПУ.

- Ви маєте на увазі, що це відбувалося в останні два роки?

- В останні два роки. А як ви вважаєте - людина, яка виграла кілька тендерів на 11 мільярдів за президентства Януковича, коли курс був 8 грн - може собі дозволити заплатити за два-три епізоди по мільйону доларів? Я думаю, що це дрібниці для нього. Це дуже багата людина, яка має бізнес в Москві, яка має безліч незаконного бізнесу, яка й досі керує низкою дуже великих конвертаційних центрів, які відмивають гроші з окупованої території через Харків, Сєвєродонецьк. Це людина, яка має бізнес в Росії, пов'язаний з нерухомістю. Це Клан Єфремова-Королевських. Єфремов та Королевська - це той самий клан. Там і Костя Королевський, колишній заступник міністра будівництва Російської Федерації [брат нардепа ВРУ Наталії Королевської], там його син. Підприємтсво їхнє перереєстроване вже в Москві.

Єфремов - це людина, яка збагатіла на наших очах. Він збагатів на тому, що, скажімо, моя мама, вчителька, отримувала зарплатню в його банку, лікарі отримували зарплатню в його банку, бо не було альтернативи. Збирали і казали: всі лікарні переводяться на обслуговування в Український комунальний банк Олександра Сергійовича Єфремова. В нас дуже багато людей, які збагатіли в такий спосіб, і багато з них зараз займають дуже високі посади. Але він перетнув межу, і перетнув її свідомо.

Коли розпочалася війна в Луганську і вже були жертви з обох боків, він сам на таємній нараді за участю людей, які приїхали вести перемовини, сказав: ні, ми будемо робити свою автономію.


"Для цієї потвори ми просто бруд на його взутті, який він просто не помічає. Але ми виявилися не брудом, а, як казав Єгор Лєтов, льодом під ногамі майора. Він на нас наступив, послизнувся і піймав дупу". Фото: НВ"Для цієї потвори ми просто бруд на його взутті, який він просто не помічає. Але ми виявилися не брудом, а, як казав Єгор Лєтов, льодом під ногами майора. Він на нас наступив, послизнувся і піймав дупу".

- Чому тоді він повернувся до Києва?

- Відповідь на це запитання криється у 2004 році, коли в Сєвєродонецьку пройшов з'їзд, де промальовували Південно-Східну республіку. Він з того часу був переконаний, що йому нічого не зроблять. Треба розуміти, що дуже багато людей з минулої Верховної Ради наразі перебувають у владі. Єфремов дуже добре знає прем'єра, президента, він з усіма в нормальних стосунках.

- Хто ж його тоді здав?

- Я так розумію, що він просто був переконаний в тому, що цей пакт про ненапад ніхто не наважиться порушити.

- Виходить, цей пакт скасовано?

- В даному випадку Юрій Луценко перетнув цю межу. Думаю, так - цей пакт в певній мірі скасовано. Або умовна група регіоналів віддає Єфремова в якості сакральної жертви. Треба дивитись на те, що буде далі. Бо за Єфремовим мають закрити багато людей - Бойка, скажімо, як цього вимагає нардеп Лещенко.

- За корупцію чи сепаратизм?

- Ні, Бойко - чистий корупціонер. Я ніколи не чув за ним сепаратистських висловлювань. І те, що він не підтримав визнання Росії державою-агресором - це ж не є сепаратизмом за кваліфікацією. Мають закрити Мураєва, який є відвертим сепаратистом і який власне розпалює міжнаціональну ворожнечу. Це чиста 110 стаття як на мене. Хоча якщо він виконує в нашому політикумі роль такого собі українського Жириновського чи Вітренко, тоді окей. Але ж треба пам'ятати, що сумна доля Вітренко - це одна справа, а подивіться, ким став Жириновський. Це та людина, яка насправді набрала вагу, стала впливовою. Я вважаю, що все це паростки сепаратизму.

Можна зрозуміти мотиви збагатитися за рахунок держави чи бюджетних коштів. Це піддається якійсь формальній логіці. Але зрада своєї країни, тим більше, яка спричиняє стільки крові і горя... Подивіться: з Луганщини виїхало понад півмільйона людей, і все через цю потвору. Цю межу не можна перетинати.

Я більш ніж переконаний, і багато людей з правоохоронних органів вважають, що Єфремов дійсно є інфільтрованим агентом ще з часів, коли він був у комсомолі. Він постійно бував у Москві. Це Луганське землячество - це ж і вербувальний центр був. Думаю, що він перетнув межу саме тоді, коли сказав "народ Донбасу". Коли він сформулював цю ідіому - це вже є момент зради. Бо не існує народу Донбасу. Є люди, які живуть на території Донбасу,

Єфремов дуже любив підкреслювати оце "народ Донбасу". Або тому що він є не дуже освіченою людиною (а так і є), або він свідомо намагався створити певний феномен, який можна було б використовувати для розхитування ситуації в країні.

- Багато хто, зокрема Віталій Шабунін з Центру протидії корупції, давно кажуть, що допоки президентом є Порошенко, ніхто з регіоналів не сяде. Чи є арешт Єфремова сигналом того, що вони таки сядуть?

- Сітуація ж не є статичною. Хто знав, що Королевська, ліпша подруга Тимошенко, стане народною депутаткою від проросійської партії, партії пов' язаних з Януковичем людей? Хто міг це уявити? Еліти міняються. Думаю, ми бачимо або якийсь глобальний договірняк, або дійсно виконали свою роботу. Це досить зрозуміло: Луценко прийшов на роботу, і попри те, що ми спостерігаємо певне протистояння з НАБУ, з антикорупційною прокуратурою, які користуються підтримкою країни, він розуміє, що йому треба заробляти політичний капітал. Я чув від притомних людей про наявність у Юрія Віталійовича президентських амбіцій. Тому я далекий від того, щоб співати йому оди, але те, що зараз Генеральна прокуратура робить (а я просто знаю зсередини, як це відбувалось) - правильно. Приміром, групу слідчих по справі Єфремова підпорядкували безпосередньо генеральному прокурору). Я не є прихильником Луценка, але нехай заробляє собі політичний капітал, якщо він посадить 10, 20, 100 людей - я тільки за.

- Кого ще мали б посадити?

- Бойка мають посадити по кримінальній статті за буксири, Олену Бондаренко, всю колишню Сім'ю - Януковича, синочка його, Клименка, Арбузова, Колобова - всі мають бути засуджені. Вся верхівка Комуністичної партії - Кілінкаров, Симоненко - саме вони продавали в Донецькій і Луганській областях списки людей, які потім були закатовані. Всі, хто не поважає громадян України, мають бути терміново, а не через два роки засуджені.

- Чим важливі ці арешти для мешканців самої Луганщини, для вас особисто?

- Це є елементом певної сатисфакції, елементом піднесення духу навіть. Я сьогодні спілкувався з дуже літньою людиною, яка живе на окупованій території. Вона така аполітична, але навіть вона сказала: за те, що зробив Єфремов, він має сидіти довічно, і далі пішла лайка - хоча більш рафінованої людини я за своє життя не бачив. Просто зрозумійте градус ненависті.

Єфремов загрався і не відчув, коли треба зупинитися. А ми побачили, що для цієї потвори ми просто бруд на його взутті, який він просто не помічає. Але ми виявилися не брудом, а, як казав Єгор Лєтов, льодом під ногами майора. І він на нас наступив і послизнувся і піймав дупу. І наступні два місяці він буде сидіти на своїй дупі і думати: а шо ж я зробив не так? Бо такі люди ніколи не визнають власних помилок?

- Яку ще сатисфакцію від нього вимагає українське суспільство?

- У нас закон, на жаль, не суворий, особливо до таких людей, які зазіхають на державу. Я думаю, якщо йому інкримінують створення і фінансування терористичної організації, то це стаття, яка передбачає ув'язнення до 15 років з конфіскацією майна. А майна у нього...

- А ви особисто як його земляк - якого покарання для нього хотіли б?

- Я не просто його земляк - я його знаю особисто давно. І його трансформацію я спостерігав на власні очі - як він з комсомольського функціонера перетворився на господаря регіону. Для мене це певний етап моєї роботи, яку я хочу довести до логічної розв'язки. Я не хочу, щоб його катували, вішали на Майдані вниз головою, як дехто пропонує. Я хочу, щоб моя країна була цивілізованою. Я хочу, щоб він отримав рівно те, чого заслуговує в рамках діючого законодавста - 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна і бажано, щоб його син Ігор, який є безпосереднім власником бізнесу, через який Єфремов грабував регіон, теж опинився спочатку в розшуку українському, а потім в розшуку Інтерполу.

Через загиблих на війні в Україні найманців: Делегація зі Шрі-Ланки відвідає Росію

четвер, 16 травень 2024, 23:02

Шрі-Ланка має намір направити делегацію в Росію для розслідування долі сотень своїх громадян, які беруть участь у війні проти України. Про це повідомляє The Guardian, передають Патріоти України. У міністерстві оборони Шрі-Ланки заявили, що за допомогою...

"Не знаю, что делать, вот опять разбомбили Белгород": Росіяни у розпачі через бойові дії поблизу власних домівок (відео)

четвер, 16 травень 2024, 22:20

Зокрема, у розмові росіянин розповідає, що Бєлгород знову розбомбили. "Я понял, а у вас что там? Я не знаю, что делать, там что-то вообще, только вот опять разбомбили Белгород", — жаліється росіянин. . Також у ГУР МОУ підкреслили, що за кожен воєнний ...